The Butler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
The Butler
Generell informasjon
SjangerDrama
Biografi
Utgivelsesår2013
Prod.landUSA
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørLee Daniels
ProdusentLee Daniels
Cassian Elwes
Buddy Patrick
Pamela Oas Williams
Laura Ziskin
ManusforfatterLee Daniels
Danny Strong
MusikkAlexandre Desplat
SjeffotografAndrew Dunn
KlippJoe Klotz
Foran kamera
MedvirkendeForest Whitaker
Oprah Winfrey
Cuba Gooding jr.
Terrence Howard
David Oyelowo
Vanessa Redgrave
Annen informasjon
Filmformat1,85:1
Prod.selskapThe Weinstein Company
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

The Butler er en amerikansk biografisk dramafilm fra 2013. Filmen er regissert av Lee Daniels, og har Forest Whitaker i hovedrollen som Cecil Gaines. Ellers er Whitaker støttet opp av et stort rolleensemble.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen handler om livet til Cecil Gaines (spilt av Forest Whitaker), som gjennom å tjenestegjøre som butler i over tre tiår (fra 1952 til 1986) i Det hvite hus for åtte forskjellige amerikanske presidenter, fikk et unikt innblikk fra innsiden mens radikale endringer skjedde både innenfor politikk og rase-rettigheter. I 1926 er Cecel Gaines syv år gammel, og vokser opp på en bomullsplantasje i Macon, Georgia. Gårdens eier voldtar moren hans, Hattie. Faren hans konfronterer eieren, men blir drept.

I 1937, i en alder av atten år, forlater Cecil plantasjen. Desperat og skrubbsulten bryter han seg inn i et konditori for å skaffe seg matt. Den gamle eieren, Maynard, synes synd på Cecil, og gir den unge mannen en jobb. Cecil lærer seg servering, og Maynard anbefaler Cecil til en ledig stilling ved et hotell i Washington, D.C. Cecil møter Gloria, og de gifter seg. De får etterhvert to sønner: Louis og Charlie. I 1957 blir Cecil ansatt ved Det hvite hus under Dwight D. Eisenhower (spilt av Robin Williams) og hans administrasjon. Freddie Fallows blir den nye sjefen hans, og introduserer Cecil blant annet for butler Carter Wilson (spilt av Cuba Gooding Jr.) og medarbeider James Holloway. Cecil blir vitne til Eisenhowers motvilje mot å bruke soldater for å håndheve avregulering av rase-skillet mellom hvite og mørkhudende studenter ved amerikanske skoler.

Louis, hans eldste sønn, begynner som student ved Fisk University i Nashville, Tennessee, selv om Cecil mener at Sørstatene er for ustabilt for mørkhudede. Louis blir med på et student-program ledet av Christian Leadership Conference (SCLC) og aktivisten James Lawson. De avholder en ikke-voldelig sit-in ved en segregert spisesal, hvor Louis blir arrestert. Gloria føler at Cecil er alt for opptatt av jobben hans, og hun begynner å misbruke alkohol. I 1961, etter John F. Kennedys innsettelse, blir Louis og flere andre angrepet av medlemmer fra Ku Klux Klan. I 1963 deltar Louis og flere andre ved en marsj, hvor hunder og vannkanoner brukes til å forhindre dem.

Kennedy blir skutt og drept, og Lyndon B. Johnson blir innsatt som ny president. Jackie gir Cecil et slips i gave, som tidligere hadde tilhørt ektemannen hennes. Mot slutten av 1960-tallet, etter at borgerrettighetsaktivisten Martin Luther King Jr. blir myrdet, forteller Louis resten av familien at han har sluttet seg til Black Panthers. Cecil krever at Louis og kjæresten hans skal forlate huset hans. Louis blir kort tid senere arrestert igjen. Cecil får høre om president Richard Nixons planer om å ta ut Black Panthers. Cecils yngste sønn, Charlie, forteller at han planlegger å verve seg til militæret og delta i Vietnam-krigen. Charlie blir kort tid senere drept i krigen, og han blir begravet ved Arlington National Cemetery. Black Panthers tyr til vold, og Louis velger å forlate hele organisasjonen. Han vender tilbake til college, og begynner å studere statsvitenskap.

Cecil konfronterer gjentatte ganger sin sjef i Det hvite hus på grunn av forskjellig lønn mellom ansatte av forskjellige raser i Det hvite hus. Med president Ronald Reagans støtte, seirer omsider Cecil. Han og kona blir invitert av Reagan-ekteparet til en statsmiddag. Men Cecil føler seg fremdeles ukomfortabel med klasse-skillene i Det hvite hus. Cecil blir vitne til hvordan president Reagan nekter å støtte økonomiske sanksjoner mot Apartheid i Sør-Afrika, og Cecil trekker seg fra hans stilling. Gloria oppfordrer ektemannen til å reparere forholdet hans til sønnen Louis. Cecil velger å støtte Louis i en protest mot sør-afrikansk apartheid.

Far og sønn blir arrestert og havner i fengsel sammen. I 2008 dør Gloria kort tid før Barack Obama blir valgt som landets første afro-amerikanske president. To måneder, to uker og en dag senere forbereder Cecil seg til å møte den nylig innsatte presidenten. En ansatt i Det hvite hus kommer og forteller ham at presidenten er klar til å møte ham, og skal vise Cecil veien til det ovale kontor. Cecil forteller ham at han allerede kan veien.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Historiske figurer[rediger | rediger kilde]

Trivia[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]