Vanessa Redgrave

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Vanessa Redgrave
Vanessa Redgrave (2011).jpg
Redgrave, 2011
Født30. januar 1937
England Greenwich, London
Ektefelle Tony Richardson (1962-1967)
Franco Nero (2006-)
SamboerTimothy Dalton
Far Michael Redgrave
Mor Rachel Kempson
Søsken Corin Redgrave, Lynn Redgrave
Barn Natasha Richardson, Joely Richardson, Carlo Gabriel Nero
Utdannet ved Central School of Speech and Drama
Beskjeftigelse Teater- og filmskuespiller
NasjonalitetStorbritannia
Utmerkelser Kommandørdame av Order of the British Empire, kommandør i den britiske imperieorden, Donostia-prisen, Oscar for beste kvinnelige birolle, Tony Award for Best Actress in a Play
Aktive år1956
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Vanessa Redgrave (født 30. januar 1937 i London, England) er en engelsk skuespiller.

For sin rolle som «Julia» i filmen Julia vant hun en Oscar for beste kvinnelige birolle i 1977. Hun ble utnevnt til kommandør av Order of the British Empire i 1967.

Redgrave ble kjent i 1961 da hun spilte Rosalind i Som dere vil ha det med Royal Shakespeare Company og har siden gjort mer enn 35 opptredener i Londons West End og på Broadway, foruten å vinne både Tony- som Olivier-priser. Hun har spilt i mer enn 80 filmer, blant annet Blowup (1966), Isadora (1968), Mary, Queen of Scots (1971), The Devils (1971), Julia (1977), The Bostonians (1984), Tilbake til Howard's End (1992), Mission: Impossible (1996) and Atonement (2007). Redgrave ble utropt av Arthur Miller og Tennessee Williams som «den største levende skuespillerinne i vår tid», og hun har forblitt den eneste britiske skuespiller som noen gang har vunnet priser fra Oscar, Emmy, Cannes, Golden Globe og Screen Actors Guild. Hun er også mottaker av britiske BAFTAs æresbevisning for 2010 for «i anerkjennelse for en framragende og enestående bidrag til filmen.»[1]

Som et medlem av Redgrave-familien av skuespillere, er hun datter av Michael Redgrave og skuespilleren Rachel Kempson, søster av avdøde Lynn Redgrave og avdøde Corin Redgrave, mor til skuespillerne Joely Richardson og den avdøde Natasha Richardson, og tante til skuespilleren Jemma Redgrave.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

skuespillerstubbDenne biografien om en skuespiller er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.