Natt på museet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Natt på museet
orig. Night at the Museum
Generell informasjon
SjangerEventyr / Komedie / Fantasy
Utgivelsesår2006
Prod.landUSA
Lengde1 t. 48 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense(Norge)
Bak kamera
RegiShawn Levy
ProdusentChris Columbus
Stephen Sommers
Bob Ducsay
ManusforfatterBen Garant
Thomas Lennon
MusikkAlan Silvestri
SjeffotografGuillermo Navarro
Foran kamera
MedvirkendeBen Stiller
Robin Williams
Owen Wilson
Dick Van Dyke
Mickey Rooney
Bill Cobbs
Annen informasjon
Premiere22. desember 2006 (USA)
16. februar 2007 (NOR)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Natt på museet (originaltittel: Night at the Museum) er en amerikansk fantasy-komedie og eventyrfilm fra 2006. Filmen er basert på The Night at the Museum, en barnebok skrevet av Milan Trenc i 1993. Manus ble skrevet av Ben Garant and Thomas Lennon. Regien var ved Shawn Levy, og Ben Stiller, Robin Williams, Dick Van Dyke, Mickey Rooney, Ricky Gervais, Carla Gugino, Charlie Murphy, Steve Coogan og Owen Wilson medvirker.

Den ble etterfulgt av Natt på museet 2 (2009).

Handling[rediger | rediger kilde]

Larry Daley er en skilt far som har problemer med å holde på jobbene han forsøker seg på. Han er desperat for at sønnen Nick skal respektere ham, da Nick er i ferd med å knytte bånd med sin mer suksessrike stefar. Etter å ha fått sparken fra nok et arbeidssted, søker han på jobb ved American Museum of Natural History, og får stilling som nattevakt.

De tre eldre nattevaktene gir ham en rask omvisning, anbefaler ham å la noen av lysene være på, og advarer ham mot å slippe noe «inn… eller ut». Larry følger selvsagt ikke instruksjonsboken han får utdelt, og kaos er snart et faktum. Dexterm, en ape fra den afrikanske utstillingen, river instruksjonsboken i filler, og en slåsskamp oppstår. Larry blir heldigvis reddet fra slåsskampen av en voksmodell av Theodore Roosevelt, som forklarer at helt siden den egyptiske steintavlen kom på museet, har alt som er utstilt blitt levende. Han forklarer også at hvis noen av utstillingsobjektene ikke står på plassen sin i det solen står opp, forvandles de til støv.

Dagen etter anbefaler en av de eldre nattevaktene ham å studere historien rundt hendelser og personer utstilt på museet slik at han kan forberede seg bedre til natten.

Dagen etter kommer Larry opp med en plan. Planen slår feil ut i det Dexter stjeler nøklene hans, og en neandertal rømmer ut av et vindu og forvandles til støv i det solen står opp.

Larry beholder såvidt jobben etter det som hendte i hulemannutstillingen. For å overraske sin sønn, tilbyr Larry å ta ham med seg på jobb den følgende natten, men ingenting kommer til live. Larry oppdager at de tre eldre nattevaktene har stjålet den egyptiske steintavlen, på grunn av at den gjør dem yngre. Nick stjeler tilbake steintavlen fra dem igjen, og gjør så utstillingsobjektene kommer til live igjen. En av de eldre nattevaktene stjeler tavlen på nytt, og låser Larry og Nick inn i det egyptiske rommet.

Etter å ha kommet seg unna noen store statuer, åpner Larry sarkofagen i rommet og slipper løs mumien Ahkmenrah som beordrer statuene til ikke å angripe Larry, men heller bryte igjennom porten som stenger dem inne. Ved hjelp av Ahkmenrah blir Larry venn med huneren Atilla, og sammen roer de ned de slåssende utstillingsobjektene. Larry overbeviser dem om at de må jobbe sammen for å fange nattevaktene, og sammen greier de å få tak i to av dem, mens den tredje stikker av med steintavlen. Larry og en gruppe utstillingsobjekter tar opp jakten, og de får til slutt tak i den tredje nattevakten. Ahkmenrah utfører en trylleformel på steintavlen for å få utstillingsobjektene til å roe seg ned.

Dagen etter gir Mr. McFee Larry sparken, til tross for hans forsøk på å rydde opp på museet. Larry får imidlertid tilbake jobben etter at en rekke nyhetsoppslag gjør at flere kommer for å se utstillingen. Senere den natten holder Larry og Nick fest sammen med utstillingsobjektene.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Bygningen som vises i filmen er et sett som ble bygget i Vancouver i Canada, og er basert på American Museum of Natural History i New York.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle
Ben Stiller Larry Daley
Jake Cherry Nick Daley
Robin Williams Theodore Roosevelt
Carla Gugino Rebecca
Dick Van Dyke Cecil
Mickey Rooney Gus
Bill Cobbs Reginald
Owen Wilson Jedediah
Steve Coogan Gaius Octavius
Ricky Gervais Mr. McPhee
Rami Malek Ahkmenrah
Charles Q. Murphy Drosjesjåfør
Kim Raver Erica Daley
Patrick Gallagher Attila
Pierfrancesco Favino Christopher Columbus
Mizuo Peck Sacagawea
Martin Christopher Meriwether Lewis
Martin Sims William Clark
Brad Garrett Påskeøyhode (stemme)
Paul Rudd Don

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]