H.R. Haldeman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
H.R. Haldeman
H R Haldeman, 1971 portrait.png
FødtHarry Robbins Haldeman
27. oktober 1926
Los Angeles
Død12. november 1993 (67 år)
Santa Barbara
Utdannet ved University of California, USC Gould School of Law
Beskjeftigelse Politiker, gründer
Parti Det republikanske parti
Nasjonalitet USA

Harry Robbins «Bob» Haldeman (født 27. oktober 1926 i Los Angeles i California i USA, død 12. november 1993 i Santa Barbara i California) var en amerikansk politisk rådgiver, statstjenestemann og forretningsmann. Som stabssjef i Det hvite hus under USAs president Richard Nixon 19691973 var han en av de sentrale skikkelser i Watergateaffæren som fikk sin begynnelse med et innbrudd i demokratenes hovedkvarter i kontorbygget Watergate i 1972. Haldemans rolle i hemmeligholdelsen av skandalen førte til hans avgang og 18 måneder i fengsel.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Hans far Harry F. Haldeman var en formuende forretningsmann som donerte penger til republikanerne. Familien Haldeman var medlemmer av trossamfunnet Kristen Vitenskap. Bob Haldeman studerte ved University of Redlands, University of Southern California og University of California at Los Angeles. I studietiden ved UCLA ble han kjent med John Ehrlichman. Deres vennskap viste seg å bli langvarig og de var senere begge blant Nixons nærmeste medarbeidere.

Haldeman gjorde karriere innen reklamebransjen i det ledende selskapet J. Walter Thompson. Haldeman arbeidet for Nixons visepresidentkampanje før presidentvalget i USA 1956 og presidentkampanje før presidentvalget i USA 1960.

Haldeman var kampanjesjef for Nixons guvernørskampanje i California i 1962. Nixon tapte det valget mot Pat Brown. Haldeman spilte en viktig rolle i Nixons kampanje fremfor presidentvalget i USA 1968, spesielt med oppgaven å forme kandidatens image.

Haldeman skrev dagbok i sin tid i Det hvite hus. Haldemans dagbøker ble publisert i 1994 etter hans død: The Haldeman Diaries. I Det hvite hus ble Haldeman og Ehrlichman kjente som "Berlinmuren" ("The Berlin Wall"), ettersom de begrenset andres tilgang til presidenten og de begge var tysk-amerikanere.

Haldeman skrev sammen med Joseph DiMona memoarboken The Ends of Power (1978). I boken tar han på seg ansvaret for å ha skapt atmosfæren som gjorde Watergateaffæren mulig.

Etter Haldemans død gav Nixon ut en uttalelse der han blant annet konstaterte: «I have known Bob Haldeman to be a man of rare intelligence, strength, integrity and courage...» («Jeg har kjent Bob Haldeman som en mann av sjelden intelligens, styrke, integritet og mot...»)

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 W. Marvin Watson 
Stabssjefer i Det hvite hus i USA
Etterfølger:
 Alexander Haig