Black Panthers

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Black Panther Party
Bobby Seale at John Sinclair Freedom Rally.jpg
Bobby Seale, en av grunnleggerne av den svarte borgerrettighetsorganisasjonen The Black Panthers taler under en protestkonsert til støtte for dikteraktivisten John Sinclair i Ann Arbor i Michigan 1971.
LandUSA
Leder(e)Huey P. Newton
GrunnleggerHuey P. Newton
Grunnlagt1966
Nedlagt1982
Antall medlemmer2 000 (1968)
IdeologiRevolusjonær sosialisme, svart nasjonalisme, marxisme-leninisme, antirasisme, antifascisme, anti-imperialisme, antikapitalisme
Politisk posisjonRadikale venstresiden
FargerSvart

Black Panther Party (opprinnelig Black Panther Party for Self-Defense), forkortet BPP og også omtalt som Black Panthers, var en borgerrettighetsgruppe av afroamerikanere som organiserte seg politisk som et revolusjonært, sosialistisk parti. Gruppen ble startet i 1966 av Huey P. Newton (1942–1989) og Bobby Seale (født 1936) i Oakland i California. Organisasjonen var en del av svart makt-bevegelsen, som kjempet for afroamerikaneres rettigheter i USA. Formålet til Black Panther Party var å fremme bedre boligforhold, større utdannelsesmuligheter og fritt yrkesvalg for svarte.[1] Black Panthers arbeidet også for at en svart bydels innbyggere skulle kunne danne egne politistyrker og at svarte bare skulle kunne dømmes av egne domstoler.[1] En av lederne, Eldridge Cleaver, meldte seg som kandidat til presidentvalget i USA 1968. På denne tiden var det rundt 2 000 medlemmer i gruppen, men arrestasjoner av lederne, indre rivalisering og utvidet deltagelse av svarte i det institusjonaliserte politiske livet bidrog etter hvert til å svekke organisasjonens slagkraft.[1] Fra midten av 1970-tallet opererte gruppen som en mer tradisjonell politisk og sosial organisasjon.[1] Partiet ble oppløst i 1982.

The Black Panthers er med i noen få scener i den amerikanske underholdningsfilmen Forrest Gump mot slutten av filmen. De var også med en liten del i filmen The Butler.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Bonn Stadtrat.pngDenne partirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.