Terje Isungset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Terje Isungset
Terje Isungset. Photo by Knut Bry (cropped).jpg
Født4. mai 1964[1]Rediger på Wikidata (57 år)
Geilo[2]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Komponist, jazzmusiker, perkusjonist, musikkinstrumentmakerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
SjangerJazz
InstrumentTrommesett
Aktive år1982
PlateselskapAll Ice Records
Nettstedhttp://www.terjeisungset.no

Terje Isungset (født 4. mai 1964Geilo) er en norsk musiker og komponist (perkusjon, slagverk), bosatt i Bergen. Han har flere titalls innspillinger der han kombinerer trommer og perkusjon med uvante lydkilder som bukkehorn, munnharpe, tre, stein og is. Han har gitt ut ti soloalbum og skrevet over førti bestillingsverk. Isungset starta sitt prosjekt med ismusikk i 1999, og hadde ideen til en ismusikkfestival som starta på Geilo i 2006 (med Pål Kuntsson Medhus som arrangør). Han spilte inn verdens første CD med ismusikk i 2001 (med hjelp av Bengt Carling), og gjennomførte historiens første ismusikkturne i regi av Rikskonsertene i 2007 (med 33 konserter). Isungset starta plateselskapet All Ice Records i 2005 har gjort flere pionerprosjekt, som World of Glass med Arve Henrisken (Tallinn 2011 - Europeisk kulturby). Isungset jobber for tiden[når?] mest som soloartist eller i samarbeid med ulike musikere og band.

Han har siden 1997 jobba med den svenske gruppa GROUPA, som med bruk av folkemusikk som samtidsmusikk (med Jonas Simonsson og Mats Eden). Isungset har flere utgivelser med gruppen Orleysa (1987–) og i trioen Utla der han siden 1992 har spilt med Karl Seglem og Håkon Høgemo. Hovedfokuset i Isungsets musisering er likevel fri improvisasjon. Sammen med saksofonist Karl Seglem i duoen Isglem (1988–) er det gitt ut 6 CD plater. Agbalagba Daada med Per Jørgensen er fortsatt aktuell i tillegg til diverse samarbeid med Arve Henriksen. Ellers er han aktiv i duoer sammen med Sissel Vera Pettersen, Thereese Skauge, Didier Petit, Jorma Tapio og Stian Westerhus.

I den engelske boka Percussion Profiles er Isungset rangert som en av verdens 25 mest kreative perkusjonister.[3]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Soloalbum[rediger | rediger kilde]

Orleysa[rediger | rediger kilde]

Utla[rediger | rediger kilde]

Singler

Isglem[rediger | rediger kilde]

Trolltakter[rediger | rediger kilde]

Karl Seglem[rediger | rediger kilde]

Groupa[rediger | rediger kilde]

Bridges[rediger | rediger kilde]

Geir Lysne Listening Ensemble[rediger | rediger kilde]

Trondheim Jazzorkester[rediger | rediger kilde]

Deltar på[rediger | rediger kilde]

Isungset har også laget over førti bestillingsverk og komponert musikk til teater, ballett, samtidsdans og film. Til Vinterspillene i 2000 komponerte han verket «Under Is», fremført med Palle Mikkelborg og Lena Willemark. Her ble instrumenter av is brukt for første gang. CD-en ble spilt inn i Jukkasjarvi i 2001. I 2005 lanserte han ideen om en egen ismusikkfestival, og i 2006 startet han Ismusikkfestivalen på Geilo i samarbeid med Pål Knutsson Medhus. Isungset har utgitt seks plater med ismusikk på plateselskapet All Ice Records. Han har også gitt ut en plate med Arve Henriksen, hvor de kun spiller på spesialbygde instrumenter av glass. I boken Percussion Profiles ble han rangert som en av verdens 25 mest kreative perkusjonister.[4]

For Igloo fikk han Edvard-prisen 2007 i åpen klasse.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 28. april 2014
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 15. desember 2014
  3. ^ «Percussion profiles». Southern Percussion (engelsk). Besøkt 21. mars 2017. 
  4. ^ [1]
  5. ^ https://www.tono.no/om-tono/priser-og-stipender/edvardprisen-tonos-formidlerpris/

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]