Telia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Telia / TeliaSonera
Organisasjonsform Aksjeselskap
Etablert 1853 / 2002
Datterselskap(er) Tele2, One Call, MyCall og Network Norway
Hovedkontor Stockholm, Sverige
Bransje Telekommunikasjon
Produkt telefoni og bredbånd
Styreleder Tom von Weymarn
Adm. dir. Lars Nyberg
Antall ansatte 11 215 / 29 100
Omsetning 40,45 mrd sek / 81,94 mrd sek (2004)
Nettside www.telia.se

Telia AB er et svensk teleselskap. Navnet brukes som merkenavn for selskapet TeliaSoneras produkter i Sverige og. I Sverige brukes også merkenavnene Halebop og Skanova. TeliaSonera konkurrerer i alle de nordiske markedene, først og fremst mot hovedutfordrerne Tele2 og Telenor.

Etter sammenslåingen med finske Sonera heter det nye selskapet TeliaSonera AB. Hovedkontoret er i Stockholm, og selskapet er notert på Stockholms Børs og børsen i Helsingfors. TeliaSonera har televirksomhet i hele Norden (som Netcom I Norge), Øst-Europa, Sentral-Asia og Russland, samt Spania.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1853 ble Kongliga Elecktriska Telegraf-Werket grunnlagt, to år før Telegrafvesenet i Norge. Det var både en myndighet og et «verk», og het Televerket fra 1950-tallet. I motsetning til i Norge, hadde Sverige aldri et lovfestet telemonopol. Derfor etablerte utfordrere seg i markedet allerede på 1980-tallet, og i 1992 gikk Televerkets myndighets-fullmakter over til Post- och telestyrelsen. Samtidig ble Telia AB dannet for å ta seg av forretningsvirksomheten, med Staten som eneste eier.

På 1990-tallet satset Telia tidlig på fastnett og overføringslinjer for internett og telefoni. Samarbeid med Ericsson førte til utbygging av kostbare fastnett i Sverige og i nye satsingsland i Baltikum. Telia drev også kabel-TV og satset fra 1996 på video-on-demand. Selskapet var også tidlig ute med å utvikle internettportalen Pasagen og nettbank, og lanserte verdens første VDSL-tilbud i 1997.

Telia kjøpte også aksjeposter i mobiltelefoniselskap i Kina og Sri Lanka, og forsøkte i 1999 å vinne en lisens i Sør-Afrika sammen med Telenor. I Sverige bygde Telia ut GSM-1800 parallelt med GSM-900. Det ble også lagt transatlantisk fiber for internett på egen risiko.

Strategien atskilte seg diametralt fra strategien til norske Telenor, som satset sterkere på mobilområdet og var mer tilbakeholdne med tunge investeringer i fiber og fastnett. Disse grunnleggende forskjellene i strategi førte til brudd i forhandlingene om sammenslåing, som pågikk i 1999 og 2000. I stedet ble det fusjon med finske Sonera i 2002.[1] Dermed så TeliaSonera dagens lys 1.januar 2003.

Fusjonen førte til at Telia av konkurranseårsaker måtte kvitte seg med kabel-TV-selskapet ComHem, som var Sveriges største. I 2005 lanserte Telia IPTV gjennom bredbåndsnettet. Såkalt Triple-Play, tilbud med telefoni, internett og TV i samme bredbåndslinje, ble lansert i 2007.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NTB (19. november 2002). «Svensk-finsk telefusjon i havn». Aftenposten, s. 22 Økonomi. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]