Telia Sverige

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Telia AB
Org.formAktiebolag
Svensk orgnr.556430-0142
BransjeTelekommunikasjon
Etablert1853
MorselskapTelia Company
HovedkontorArenastaden
LandSverige
Antall ansatte11 215
Omsetning40,45 mrd. kr (2004)
Nettsted Offisielt nettsted (sv)

Telia AB er et svensk teleselskap. Navnet brukes som merkenavn for TeliaSoneras produkter i Sverige og Norge. I Sverige brukes også merkenavnene Halebop og Skanova. Hovedkontoret er i Stockholm, og selskapet er notert på Stockholms Børs og børsen i Helsingfors.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1853 ble Kongliga Elecktriska Telegraf-Werket grunnlagt. Det var både en myndighet og et «verk», og het Televerket fra 1950-tallet. Sverige hadde aldri et lovfestet telemonopol. Derfor etablerte utfordrere seg i markedet allerede på 1980-tallet, og i 1992 gikk Televerkets myndighetsfullmakter over til Post- och telestyrelsen. Samtidig ble Telia AB dannet for å ta seg av forretningsvirksomheten, med staten som eneste eier.

På 1990-tallet satset Telia tidlig på fastnett og overføringslinjer for internett og telefoni. Samarbeid med Ericsson førte til utbygging av kostbare fastnett i Sverige og i nye satsingsland i Baltikum. Telia drev også kabel-TV og satset fra 1996 på video-on-demand. Selskapet var også tidlig ute med å utvikle internettportalen Pasagen og nettbank, og lanserte verdens første VDSL-tilbud i 1997.

Telia kjøpte også aksjeposter i mobiltelefoniselskap i Kina og Sri Lanka, og forsøkte i 1999 å vinne en lisens i Sør-Afrika sammen med Telenor. I Sverige bygde Telia ut GSM-1800 parallelt med GSM-900. Det ble også lagt transatlantisk fiber for internett på egen risiko.

Strategien atskilte seg diametralt fra strategien til norske Telenor, som satset sterkere på mobilområdet og var mer tilbakeholdne med tunge investeringer i fiber og fastnett. Disse grunnleggende forskjellene i strategi førte til brudd i forhandlingene om sammenslåing, som pågikk i 1999 og 2000. I stedet ble det fusjon med finske Sonera i 2002.[1] Dermed så TeliaSonera dagens lys 1. januar 2003.

Fusjonen førte til at Telia av konkurranseårsaker måtte kvitte seg med kabel-TV-selskapet ComHem, som var Sveriges største. I 2005 lanserte Telia IPTV gjennom bredbåndsnettet. Såkalt Triple-Play, tilbud med telefoni, internett og TV i samme bredbåndslinje, ble lansert i 2007.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Svensk-finsk telefusjon i havn». Aftenposten. NTB: 22 Økonomi. 19. november 2002. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]