Telia Eesti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Eesti Telekom)
Jump to navigation Jump to search

Telia Eesti AS (tidligere AS Eesti Telekom) er et estisk teleselskap, som ble grunnlagt ved uavhengigheten i 1991. Selskapet ble delprivatisert i 1997, og børsnotert i Tallinn i februar 1999. Det er et holdingselskap som eier teleselskaper innen mobiltelefoni, fasttelefoni, internett-aksess, mobil-TV og digital TV-distribusjon i Estland. I 2003 ble fastnett-virksomhetens navn endret til AS Elion Enterprises, med merkenavnet Elion. Mobilvirksomheten er organisert i selskapet AS EMT.

I 2008 omsatte selskapet for 6,2 milliarder kroon (EEK), eller om lag 3 milliarder norske kroner. Administrerende direktør er Valdo Kalm.

Eesti Telekom har følgende eiere (2010):

Virksomhet og selskaper[rediger | rediger kilde]

Holdingsselskapet er gjennom datterselskaper engasjert i tele- og IT-virksomhet i Estland. Datterselskapene er:

  • AS Elion Ettevötted (Elion Enterprise), tidligere kalt AS Eesti Telefon, driver fasttelefoni av drifter fastnettet i Estland. Det ble grunnlagt i desember 1992 av Eesti Telecom (51%), svenske Telia og finske Sonera.[1] Navneskiftet skjedde i 2003. Selskapet har fortsatt monopol på drift av fastlinje telefonkiosker i Estland. NETI er landets mest populære startside på internett.
  • AS Eesti Mobil Telefon (EMT) driver mobiltelefoni i Estland. Det ble grunnlagt av Eesti Telekom i 1991, og aksjemajoriteten ble etterhvert overdratt til TeliaSonera. Selskapet tilbyr salg av musikk til mobiltelefonen. i 2005 åpnet EMT det første 3G-nett i Estland.
  • AS EsData er et ledende IT-selskap og internett-tilbyder i Estland, som Eesti Telekom kjøpte seg inn i fra 1994, opprinnelig med 15% eierandel.
  • AS MicroLink Eesti er den estiske virksomheten til Baltikums tradisjonelt ledende IT-selskap, MicroLink. Eesti Telekom kjøpte hele den estiske virksomheten, og tilbyr gjennom dette selskapet avanserte IT-tjenester og integrerte tele- og dataløsninger for bedriftsmarkedet.
  • Serenda Invest OÜ er en tilbyder av internett-og datatjenester for unge, prisbevisste forbrukere, under merkenavnet Reti. Selskapet ble kjøpt i 2006.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Eesti Telefon Arkivert 23. juni 2006 hos Wayback Machine. – årsrapport for 1996.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]