Hopp til innhold

Telia Eesti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Telia Eesti AS (tidligere AS Eesti Telekom) er et estisk teleselskap, som ble grunnlagt ved uavhengigheten i 1991. Selskapet ble delprivatisert i 1997, og børsnotert i Tallinn i februar 1999. Det er et holdingselskap som eier teleselskaper innen mobiltelefoni, fasttelefoni, internett-aksess, mobil-TV og digital TV-distribusjon i Estland. I 2003 ble fastnett-virksomhetens navn endret til AS Elion Enterprises, med merkenavnet Elion. Mobilvirksomheten er organisert i selskapet AS EMT.

I 2008 omsatte selskapet for 6,2 milliarder kroon (EEK), eller om lag 3 milliarder norske kroner. Administrerende direktør er Valdo Kalm.

Eesti Telekom har følgende eiere (2010):

Virksomhet og selskaper[rediger | rediger kilde]

Holdingsselskapet er gjennom datterselskaper engasjert i tele- og IT-virksomhet i Estland. Datterselskapene er:

  • AS Elion Ettevötted (Elion Enterprise), tidligere kalt AS Eesti Telefon, driver fasttelefoni av drifter fastnettet i Estland. Det ble grunnlagt i desember 1992 av Eesti Telecom (51%), svenske Telia og finske Sonera.[1] Navneskiftet skjedde i 2003. Selskapet har fortsatt monopol på drift av fastlinje telefonkiosker i Estland. NETI er landets mest populære startside på internett.
  • AS Eesti Mobil Telefon (EMT) driver mobiltelefoni i Estland. Det ble grunnlagt av Eesti Telekom i 1991, og aksjemajoriteten ble etterhvert overdratt til TeliaSonera. Selskapet tilbyr salg av musikk til mobiltelefonen. i 2005 åpnet EMT det første 3G-nett i Estland.
  • AS EsData er et ledende IT-selskap og internett-tilbyder i Estland, som Eesti Telekom kjøpte seg inn i fra 1994, opprinnelig med 15% eierandel.
  • AS MicroLink Eesti er den estiske virksomheten til Baltikums tradisjonelt ledende IT-selskap, MicroLink. Eesti Telekom kjøpte hele den estiske virksomheten, og tilbyr gjennom dette selskapet avanserte IT-tjenester og integrerte tele- og dataløsninger for bedriftsmarkedet.
  • Serenda Invest OÜ er en tilbyder av internett-og datatjenester for unge, prisbevisste forbrukere, under merkenavnet Reti. Selskapet ble kjøpt i 2006.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Eesti Telefon Arkivert 23. juni 2006 hos Wayback Machine. – årsrapport for 1996.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata