Tangmeldeslekta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tangmeldeslekta
Rosemelde (Atriplex rosea)
Nomenklatur
Atriplex
L.
Populærnavn
tangmeldeslekta
Klassifikasjon
RikePlanter
RekkeDekkfrøete blomsterplanter
KlasseTofrøbladete blomsterplanter
OrdenNellikordenen
FamilieAmarantfamilien
Økologi
Antall arter: ca. 300
Habitat: havstrender, tørre steder med salt jord
Utbredelse: hele verden
Inndelt i

Tangmeldeslekta (Atriplex) er ei slekt i amarantfamilien. Den tilhørte tidligere meldefamilien.

De er ett- eller flerårige urter, halvbusker og busker. Blomstene er som regel enkjønnede og er omgitt av to forblad. De omtrent 300 artene er utbredt i stepper, ørkener, havstrender og ruderatmark over hele verden. Mange er halofytter, og de er ofte dominerende elementer i tørre økosystemer, for eksempel Atriplex confertifolia i Great Basin, Atriplex lampa i nordvestre Patagonia, Atriplex vesicaria og Atriplex nummularia i Australia og Atriplex cana i halvørkenene i Eurasia.

I Norge er 13 arter funnet. Åtte er viltvoksende på havstrender, én, svinemelde, er et vanlig ugras, og de fire andre er sjeldne ugras.

Systematikk[rediger | rediger kilde]

G. Kadereit m.fl. publiserte i 2010 en fylogenetisk studie av Atriplex og nærstående slekter. De tidligere beskrevne slektene Blackiella, Cremnophyton, Haloxanthium, Neopreissia, Obione, Pachypharynx, Senniella og Theleophyton må inkluderes i Atriplex. Den hovedsakelig europeiske slekta Halimione er derimot klart avgrenset, og molekylærgenetikk viser at den er søstergruppen til Atriplex.

Studien viser Atriplex omfatter fire–fem klader, men utvalget av arter er for lite til at studien kan brukes til en fullstendig oppdatert klassifikasjon.

Cremnophyton og Atriplex cana[rediger | rediger kilde]

Gruppen omfatter to arter. Atriplex lanfrancoi er en busk som er endemisk for Malta og Gozo, og som tidligere tilhørte en monotypisk slekt, Cremnophyton. Atriplex cana er en halvbusk som er vanlig i halvørkenene fra vestlige Kina til lengst øst i europeisk Russland.

Atriplex sect. Atriplex[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i Eurasia og ble tidligere kalt sect. Dichospermum. Gruppen omfatter fire ettårige urter med C3-fotosyntese: hagemelde (A. hortensis), blankmelde (A. sagittata), Atriplex oblongifolia og Atriplex aucheri.

Atriplex sect. Teutliopsis[rediger | rediger kilde]

Også denne gruppen omfatter ettårige urter med C3-fotosyntese. Hann- og hunnblomster sitter blandet i blomsterstanden. Det er omtrent 18 arter i Europa, Asia, Afrika og Nord-Amerika, blant annet flikmelde (A. hastata [A. calotheca]), bruskmelde (A. glabriuscula), strandmelde (A. littoralis), skaftmelde (A. longipes), ishavsmelde (A. nudicaulis), svinemelde (A. patula) og tangmelde (A. prostrata). Atriplex crassifolia hører antakelig til her, som søsterarten til resten av kladen.

C4-kladen[rediger | rediger kilde]

Denne gruppen omfatter de fleste artene og har utviklet C4-fotosyntese. Gruppen oppstod i Eurasia og spredte seg til Australia ved to anledninger i sen miocen og én gang til Nord- og Sør-Amerika i midtre til sen miocen. Spredningen skjedde samtidig som klimaet på jorda ble tørrere og årstidene mer utpregede. Artene er tradisjonelt fordelt på en rekke seksjoner, men de har vist seg å være polyfyletiske grupper. Blant artene er saltbusk (A. halimus), sølvmelde (A. laciniata), rosemelde (A. rosea) og tatarmelde (A. tatarica).

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Atriplex nummularia i Australia

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]