Hopp til innhold

Tangmelde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tangmelde
Illustrasjon fra Bilder ur Nordens Flora. Både Atriplex hastifolium og A. deltoideum betraktes nå som synonymer for den variable A. prostrata
Nomenklatur
Atriplex prostrata
Boucher ex DC.
Populærnavn
tangmelde
Klassifikasjon
RikePlanter
RekkeDekkfrøete blomsterplanter
KlasseTofrøbladete blomsterplanter
OrdenNellikordenen
FamilieAmarantfamilien
SlektTangmeldeslekta
Økologi
Habitat: havstrender, ruderatmark, steppe
Utbredelse: Europa, middelhavsområdet, Sentral-Asia

Tangmelde (Atriplex prostrata) er en ettårig urt i amarantfamilien. Den er ganske lav, med krypende eller opprette stengler. Bladene sitter motsatt, er litt kjøttfulle, med tannete kant og er av og til melete; basalflikene sitter i rett vinkel med bladstilken. Blomstene sitter i en ganske tett blomsterstand med blad i nedre del. Fruktforbladene er trekantede og tannete.

Planten vokser på strandenger ved brakkvann og på sand og grus over flomålet. Den kan også finnes i innlandet på dyrket mark, langs vegkanter og i hager og brakkmark. Arten er utbredt i hele Europa unntatt Island, Færøyene og Svalbard. Den finnes også på steppene i Sentral-Asia og ved middelhavskysten i Nord-Afrika og Sørvest-Asia. I Norge er den vanlig langs hele kysten, men er litt sjeldnere i Finnmark.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • C. Grey-Wilson og M. Blamey; norsk utgave T. Faarlund og P. Sunding (1992). Teknologisk Forlags store illustrerte flora for Norge og Nord-Europa. Teknologisk Forlag. s. 76–77. ISBN 82-512-0355-4. 
  • P. Uotila (2011). «Atriplex prostrata». Chenopodiaceae (pro parte majore). – In: Euro+Med Plantbase - the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. Besøkt 26. mars 2016. 
  • «Spjutmålla». Den virtuella floran. Arkivert fra originalen 13. juli 2022. Besøkt 26. mars 2016. 


Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]