Strandmelde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Strandmelde
Nomenklatur
Atriplex littoralis
L.
Populærnavn
strandmelde
Klassifikasjon
RikePlanter
RekkeDekkfrøete blomsterplanter
KlasseTofrøbladete blomsterplanter
OrdenNellikordenen
FamilieAmarantfamilien
SlektTangmeldeslekta
Økologi
Habitat: havstrender, saltjord i innlandet
Utbredelse: Europa, middelhavsområdet, Asia

Strandmelde (Atriplex littoralis) er en ettårig urt i amarantfamilien. Den er ganske høy og rikt forgrenet. Bladene er linjeformede, noe som sammen med den grågrønne stengelen gjør det lett å skille strandmelde fra andre meldearter. Den er særbu, med egne hann- og hunnplanter. Blomstene sitter i lange aks med blad bare i den nedre delen.

Planten vokser ved havet i strandenger og tangvoller, men finnes også på steder med saltjord i innlandet. Den er utbredt langs Europas kyster, rundt Middelhavet og i innlandet i Øst-Europa og Asia. I Norge finnes den spredt langs hele kysten til Finnmark, men den er ikke særlig vanlig.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • C. Grey-Wilson og M. Blamey; norsk utgave T. Faarlund og P. Sunding (1992). Teknologisk Forlags store illustrerte flora for Norge og Nord-Europa. Teknologisk Forlag. s. 76–77. ISBN 82-512-0355-4. 
  • P. Uotila (2011). «Atriplex littoralis». Chenopodiaceae (pro parte majore). – In: Euro+Med Plantbase - the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. Besøkt 26. mars 2016. 
  • «Strandmålla». Den virtuella floran. Arkivert fra originalen 13. juli 2022. Besøkt 28. mars 2016. 


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]