Saltbusk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Saltbusk
Saltbusk
Vitenskapelig(e)
navn
:
Atriplex halimus
L.
Norsk(e) navn: saltbusk
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planter
Rekke: Dekkfrøete blomsterplanter
Klasse: Tofrøbladete blomsterplanter
Orden: Nellikordenen
Familie: Amarantfamilien
Slekt: Tangmeldeslekta
Habitat: havstrender, saltjord i innlandet
Utbredelse: middelhavsområdet

Saltbusk (Atriplex halimus) er en busk i tangmeldeslekta og amarantfamilien.

Den blir opptil 2,5 m høy. Barken er grå og flasser av. Bladene er spredte, sølvfargete, ovale til ruteformede, læraktige og helrandete til tannete. Blomstene er små og gule og sitter i endestilte, forgrente aks.

Planten vokser på steder med stein eller sand ved havet eller i halvørken og andre tørre steder i innlandet. Den er utbredt i hele middelhavsområdet og finnes forvillet på Madeira og Kanaløyene. Det er usikkert om den er forvillet eller naturlig på Kanariøyene.

Blad og stengler fra saltbusken brukes som fôr til sauer, geiter og kameler og blir også spist av mennesker. Den er svært næringsrik og inneholder proteiner, A-, C- og D-vitaminer, bor og krom. Den har en god, salt smak og brukes i salater eller kokt, på samme måte som spinat. Det er denne planten det vises til i Jobs bok 30,4 i Bibelen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Grein på en busk på Ibiza
  • M. Blamey og C. Grey-Wilson (2004). Wild Flowers of the Mediterranean (2 utg.). London: A & C Black. s. 40. ISBN 0-7136-7015-0. 
  • P. Uotila (2011). «Atriplex halimus». Chenopodiaceae (pro parte majore). – In: Euro+Med Plantbase - the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. Besøkt 29. mars 2016. 
  • M. Al-Oudat og M. Qadir (2011). The halophytic flora of Syria (PDF). Aleppo: International Center for Agricultural Research in the Dry Areas. s. 53–54. ISBN 92-9127-252-3. 
  • «Atriplex halimus». Flora of Israel Online. Besøkt 29. mars 2016. 
  • «Atriplex halimus». Flowers in Israel. Besøkt 29. mars 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]