Tøyen stasjon (jernbane)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tøyen jernbanestasjon
Tøyen stasjon, Oslo.JPG
Tøyen stasjon med leskur, mai 2010
LandNorge Norge
Stasjonsnummer0600.000
StedKeyserløkka
KommuneOslo
Opprettet1904
Høyde over havet75,2 meter
Distanse4,45 km
Høyde75,2 moh.
ArkitektPaul Armin Due
(bygning revet)
EierBane NOR
Operatør(er)Vy Gjøvikbanen
Åpnet1904
Tjenester
Linje(r)Gjøvikbanen
Plattform(er)2
Rute(r)L3
Forbindelser
Buss Buss60 Vippetangen - Tonsenhagen
Antall reisende
Fra punktet totalt
Under 200 pr dag[1]
Posisjonskart
Tøyen stasjon ligger i Oslo
Tøyen stasjon (jernbane)
Tøyen stasjon (jernbane)
Tøyen stasjon (Oslo)

Tøyen jernbanestasjon
59°55′15″N 10°46′50″Ø

Tøyen stasjon er i dag en holdeplass på Gjøvikbanen. Den ligger på Keyserløkka (østre plattform) og i Tøyenparken (vestre plattform) i Oslo, omtrent 1400 meter nordøst for «sentrum» av Tøyen der kjøpesenteret og Tøyen T-banestasjon er lokalisert. Før 1921 ble navnet skrevet Tøien. Her ble det opprettet et stoppested i 1904. Dette ble oppgradert til stasjon i 1910. I 1963 ble stasjonen nedgradert til holdeplass. Denne trafikkeres av lokaltogene på Gjøvikbanen.

Ekspedisjonsbygningen fra 1904[2] var tegnet av arkitekt Paul Armin Due og hadde sterke likhetstrekk med små mellomstasjonsbygninger på Skreiabanen. Bygningen ble i 1913 utvidet etter tegninger av arkitekt Gudmund Hoel, og den ble utvidet og ombygget et par ganger i tiden rundt første verdenskrig.[3] Bygningen ble revet i 1965. En stasjonsmesterbolig tegnet av Gudmund Hoel ble oppført omkring 1918 og revet i 1986 sammen med et par uthus. Stasjonen hadde i tidligere tider en rekke spor og større aktivitet, men mistet noe av sin betydning da strekningen forbi Tøyen fikk dobbeltspor. I dag tilbys de reisende kun leskur.

Like ved Tøyen stasjon er også en bussholdeplass ved samme navn som betjenes av Ruters busslinje 60 Vippetangen–Tonsenhagen.

Fremtid[rediger | rediger kilde]

Grunnet usentral beliggenhet og lav trafikk ble det i 2007 foreslått fra byrådet i Oslo kommune og Oslo Sporveier[trenger referanse] å legge ned Tøyen stasjon og samle jernbane og T-bane ved en ny kollektivterminal ved Ensjø stasjon. Dette har blitt gjentatt fra Ruters side i deres strategiplaner i alle følgende år.[trenger referanse]

Jernbaneverket skrev i 2012: Ved Ensjø vil man kunne få kort overgang til Ensjø T-banestasjon, området er også under utvikling med nye arbeidsplasser og boliger. Å flytte Tøyen til Ensjø vil være et viktig tiltak for reisende på Gjøvikbanen og for utvikling av Ensjø-området. Et grovt anslag av kostnadene ved å flytte Tøyen st. til Ensjø er vurdert til 30-40 millioner.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ aftenposten.no - Bør Tøyen togstasjon flyttes til Ensjø? (15.11.2017)
  2. ^ Avbildet i Digitalt museum
  3. ^ Aspenberg et al (2009), s 37.
  4. ^ Stasjonsstrukturprosjektet Gjøvikbanen hos Bane NOR

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige stasjon   Bane NOR.png   Neste stasjon
Gjøvikbanen
nedlagt: Kværner
Lokaltrafikk
L3Oslo S - Jaren