Sweet Caroline

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Sweet Caroline
AlbumSweet Caroline
Utgitt1969
SjangerPop
Lengde3.21
PlateselskapMCA Records (USA)
Polydor (Eur)
Låtskriver(e)Neil Diamond
Produsent(er)Chips Moman
Neil Diamond
Tommy Cogsbill

«Sweet Caroline» er en pop-sang skrevet og framført av Neil Diamond og gitt ut som singel i 1969. Singelen nådde fjerdeplass på hitlistene i USA og solgte mer enn to millioner eksemplarer.

Sangens optimisme, forelskelse og livsglede, kombinert med fengende et refreng og enkel lyrikk gjør den lett å synge, og har vist seg å fungere godt på sportarrangementer innen flere idrettsgrener.

Refreng:

Sweet Caroline, good times never seemed so good
I've been inclined
I believed they never could

Høsten 1969 framførte Diamond denne sangen på en rekke TV-show og den nådde til slutt nr 8 på de britiske UK hitlistene i 1971.

Bakgrunn for sangen[rediger | rediger kilde]

I et intervju høsten 2007 avslørte Diamond til slutt at hans inspirasjon for denne sangen var datteren til president John F. Kennedy Caroline som var bare syv år da faren ble skutt i Dallas, Texas.[1] Diamond sang denne sangen for henne på hennes 50-årsdag i 2007.[2]

Han hadde sett et bilde av den ni-årige Caroline Kennedy i forbindelse med farens begravelse, og reflekterte rundt det:

«It was such an innocent, wonderful picture, I immediately felt there was a song in there.» («Det var et slikt uskyldig, vakkert bilde. Jeg følte umiddelbart at det var en sang der.»)

Senere, mens han satt på et hotell i Memphis i Tennessee, skrev han ned sangen og tonen på mindre enn en time. Han skal lenge ha ønsket å fortelle inspirasjonskilden om hennes rolle i denne viktige sangen som ble så viktig for ham, som blant annet etablerte han som en nr. 1-sanger på hitlistene. Men da han endelig kunne fortelle dette, ble hun ikke så brydd som han hadde fryktet, men «seemed to be struck by it and really, really happy» («..men syntes å ble rørt av det og veldig, veldig glad»)[3]

Bruk av sangen innen idretten[rediger | rediger kilde]

Følgende lag innen idrett er registret som faste brukere av sangen:

Blant britisk fotballpublikum har «Sweet Caroline» vist seg særlig populær, særlig blant «Green And White Army», supportere av det nordirske fotballandslaget, hvor sangen er blitt brukt siden bortekampen mot Sveits i august 2004. På denne tiden gjorde laget det ganske dårlig, men ved et tilfelle snudde dette samtidig med at sangen ble tatt i bruk. Sangens linjer om at det har aldri vært så godt som nå («Oh, sweet Caroline – Good times never seem so good») som da laget slo England i Belfast i september 2005 forsterket populariteten og fansen ble stående å synge denne sangen og andre over en time etter kampen.

I Storbritannia og i Irland er «Sweet Caroline» en populær sang i brylluper.

Andres bruk av sangen[rediger | rediger kilde]

I 1970 hadde Anthony Armstrong en versjon som solgte høyt på hitlistene og i 1972 hadde Bobby Womacks versjon også en høy listeplassering. Andre som har sunget den inn er Andy Williams, Bobby Goldsboro, Elvis Presley[1], the Ventures, Ray Conniff, Boots Randolph, Bobby Darin, Frank Sinatra og Waylon Jennings.

I Irland ble det laget en danseversjon i desember 2001 av Dustin the Turkey som nådde en førsteplass på hitlistene. Punk-bandet Me First and the Gimme Gimmes bruket sangen på albumet Have a Ball. Sweet Caroline er også blitt sunget inn av Reggae gruppa Bunny Rugs & The Upsetters i 1974 på albumet To Love Somebody.

Lørdag 8. juli 2006 spilte Dave Matthews Band sangen på deres konsert i Fenway Park som en hyldest til Red Sox' fansen, kalt Red Sox Nation.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dan Glaister (2007). «Neil Diamond reveals secret of Sweet Caroline». The Guardian Unlimited. Besøkt 21. november 2007. 
  2. ^ Cohen, Sandy (20. november 2007). «'Sweet Caroline' was Caroline Kennedy». Newsweek. Besøkt 20. november 2007. 
  3. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 2007-11-22. Besøkt 24. november 2007.  Associated Press' melding

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]