Superia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Superia
UtviklerLarian Studios for BBC, NRK
UtgiverNRK
UtgivelseJanuar, 2009
Sjangereventyrspill

Superia fra NRK Super var muligens verdens første medieprosjekt med alle store plattformer (tv, videospill, nett, radio) fullverdig involvert.

PC-spillet, tv-serien, nettsiden og radio-programmet serverte alle innhold til hverandres plattformer og de var i all hovedsak styrt av et og samme team.

Superia tok utgangspunkt i et nedlastbart online PC-spill og hadde egen tv-serie laget i virtuelt studio, et radioprogram og nettside. Spillet og nettsiden kom først og ble offisielt lansert januar 2009 av NRK. Spillet var i 2008 inne i en testperiode hvor utvalgte brukere testet spillet for å avdekke feil.

TV-serien foregikk inne i selve spillet ved bruk av AR-teknologi, og sidekick til programleder Stian Presthus var spillernes egen hjelper fra spillet, den multifunksjonelle droidekompisen KIM.

Handlingen og historien i Superia ble avsluttet rundt juletider 2010 og i forbindelse med lukkingen av NRK Supers medlemssider ble tilgangen til Superia stengt 15. april 2011.

Spillet Superia[rediger | rediger kilde]

Ansvarlig for lokalisering og lansering av spillet var NRKs Silje Ese Haugen (Sissi), spillet ble offisielt lansert på NRK Supers nettsider i januar 2009. Øyvind Helland var med under utviklingen og tok over ansvaret for Superia etter lansering.

Superia bestod av en virtuell eventyrverden for barn, med mange interaktive studio og minispill tilgjengelig inne i hovedspillet. Ved lansering var en del av innholdet lukket, det ble åpnet etter hvert som tv-serien gikk sin gang og spillerne løste ulike oppgaver.

Superia var basert på spillet Adventure Rock, utviklet av Larian Studios for den britiske kringkasteren BBC. Spillet ble opprinnelig utgitt av den belgiske kringkasteren VRT (Ketnet), men ble oppdatert og endret for BBC. NRK gjorde selv om deler av spillet underveis og la til egen historie og mange andre elementer slik at det ikke direkte kan sammenlignes med Adventure Rock. Spillet var trygt for barn og inneholdt ingen chatterom eller andre muligheter for direkte kontakt med andre.

I Superia kunne spillerne samle gjenstander, lage sin egen avatar og spille småspill. Interaktive studio lot spillerne tegne, lage tegneserier, animasjoner, musikk, oppfinnelser og filmer. Disse kunne man sende til NRK Super og få vist frem både i nettsidens galleri og på tv. Man får hjelp i spillet av den snille, men noe frekke roboten Kim.

Spillet starter med en øvings-bane hvor KIM lærer spilleren å kontrollere sin spillefigur. Etter dette blir spilleren 'sluppet' ned til Superia og kan der oppleve det utroligste på egen hånd. Det er flere ting du kan gjøre uforstyrret. Som å samle de viktige tannhjulliknende spillemyntene som gir poeng, eller mystiske ark. KIM var en gang så sulten at han kom til å spise et av arkene og de fikk ham til å vise en film om Superias historie. Arkene har også hjulpet spillerne å åpne "Spillehallen", en diskokule-formet bygning full av morsomme spill. Det er også en del forskjellige 'studioer' – blant annet et tegnestudio, et musikkstudio, et dansestudio og et animasjonsstudio – hvor spilleren kan vise sine kreative sider og sende de til NRK Super.

Spillet er et én-spiller-spill, men funksjoner i spillet foregår interaktivt gjennom hjemmesidene til Superia[død lenke]. Der vises tingene brukerne lager i studioene i et galleri, brukerne kan diskutere i et diskusjonsforum og "Ukas stjerne" – en bruker som får avataren sin som statue i spillet og en t-skjorte i posten i tillegg til et intervju på TV – kåres.

Historien[rediger | rediger kilde]

Spillet hadde i utgangspunktet lite historie i seg selv. Historien som ble fortalt gjennom nettside, tv-serie og diverse endringer og oppdateringer i spillet ble i hovedsak skrevet av Øyvind Helland (Eystein), senere med bidrag fra Superias tv-redaksjon. Historien begynte på nettsidene, med en animert video og introduksjon, slik:

Sitat

Historien om Superia startet en dag i 2008, da Sissi og Eystein fra NRK Super kjeda seg på jobb. De bestemte seg for å gå på oppdagelsesferd i kjellerne på NRK, men rotet seg bort i de endeløse gangene under huset.

Langt der nede, gjennom støvete korridorer og spindelvev, på et sted ingen hadde besøkt på minst 20 år, fant de ei stor dør. Det sto “Superia – Ingen adgang” på den. [...]

Sitat

I starten testet utvalgte testere spillet, ifølge nettsiden var det for å sjekke at alt var trygt. Etter noen måneders testing fikk alle laste ned spillet og utforske eventyrverdenen. Superia viste seg å være full av overraskelser, interaktive studio og småspill.

Superias spillverden ble gradvis åpnet for spillerne og mye av historien dreide seg om dette. Spillerne fikk ulike oppdrag og med tv-programmet ble også Stian og KIMs utforsking av verdenen og deres og Krokksteins utfordringer til spillerne viktig. Man brukte mye interaksjon mellom spill, nett og tv for å drive historien fremover.

I tillegg til å være programleder bidro også Stian Presthus med å lage mange videoer fra spillet (machinima) som fikk utstrakt bruk både på nett, i tv-serien og på egne tv-skjermer inne i spillet. En egen sang og musikkvideo ble også laget.

Se musikkvideoen Dobbelthopp og avslutningen av Superias historie

Krokkstein[rediger | rediger kilde]

Superias spill hadde ingen direkte interaksjon mellom brukerne og interaksjonen med spillets NPC-er (Non-player characters) forgikk kun gjennom ulike småspill inne i selve eventyrverden.

For å gi spillet mer personlighet og en følelse av innhold og mening skapte spillproducer Øyvind Helland figuren Krokkstein. Figuren ble lansert i NRK Supers daværende nettsamfunn (community) og nettside og ble siden den gang brukt som fokuspunkt for de fleste hendelser i Superia.

Krokkstein mente selv han var konge over alle krokkene og ville ha Superia helt for seg selv. Han prøvde først å få alle Superia-spillerne ut av Superia, men da det ikke lyktes konsentrerte han seg om å ødelegge mest mulig, særlig for Stian og KIM. Mot slutten av tv-serien ble Krokkstein stadig mer desperat og til slutt prøvde han rett og slett å ødelegge hele Superias verden. Det lyktes ikke og Krokkstein møtte en ublid skjebne.

En periode dukket også Krokksteins fetter opp i radio. Han spiste barn som tapte "Krokko-kviss" – en innringer-konkurranse der to SFO-elever konkurrerte.

TV-serien Superia[rediger | rediger kilde]

6.september 2009 ble Superia også en TV-serie. Dette var første gang NRK lagde TV-program av et videospill, og med bruken av virtuelle studio og dramaturgi som utspilte seg på alle tilgjengelige plattformer var dette en svært nyskapende satsing. Muligens var NRK med dette først i verden på så tett integrering mellom spillunivers, nett og tv-serie.

Programleder for serien var Stian Presthus og ammen med roboten KIM, en såkalt multifunksjonell droidekompis som også var med i spillet, ga de tips, triks og utforsket Superias verden sammen hver søndag klokka 9.15.

TV-serien ble lansert som søsken-tv og fikk høye seertall, med 72% markedsandel som høyeste (alder 2-12 år, tall fra TNS). Første sesongen var på 15 sendinger, totalt blir det laget to sesonger. Siste sending var 30.mai 2010, etter dette fortsatte Superia kun som spill, nettside og med noen radioinnslag frem til prosjektet ble stengt i april 2011.

Se TV-serien Superia i NRK Supers nett-tv.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Programleder for tv-programmet Superia var Stian Presthus, prosjektleder Hege Omre. Rashid Akrim hadde stemmen til den frekke roboten KIM. Øvrig redaksjon besto av producer Tonje Langseth og script/assistent Silje Paulsen.

Øyvind Helland hadde ansvar for spillet som regissør/producer det meste av tiden, han skrev også en større del av historien for universet Superia som helhet. Oversettelsen av spillet og tiden frem til lansering hadde Silje Ese Haugen ansvaret for.

Nordubb Studios AS sto for den norske oversettelsen sammen med NRK v/Silje Ese Haugen. Øyvind Johannessen, Hilde Jørgenvåg og Morten Skramstad sto for norsk design.

Jahn-Tore Skåland og Fredrik Thoresen var tekniske team og Ken Håkegård var initiativtaker og prosjektleder for nett/spill.

Ellers hadde Kathrine Blomstrand og Espen Sandvik stemmene til de såkalte Linkbottene, dørvakter som finnes rundt omkring i Superia. Spillet hadde også flere ungdommer organisert under Øyvind Helland som hjalp til med spillets "community".

Britisk versjon[rediger | rediger kilde]

Norske Superia er basert på det britiske spillet Adventure Rock. Til tross for samme utgangspunkt er det en del forskjeller da BBC aldri satset på en egen tv-serie og det norske teamet utnyttet spillets verktøy i langt større grad.

BBC lagde noen animerte snutter for å promotere spillet på nett, men den norske historien for tv og nett (machinima) ble utviklet av NRK alene. I den norske versjonen av spillet ble det også lagt til en del egne ressurser for å bakke opp historien og spillet generelt. Den britiske versjonen er laget av Larian Studios i samarbeid med BBC. Både BBC og NRK hadde samme verktøy for å endre på spillet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]