Store Torungen fyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Store Torungen fyr
FylkeAgder
KommuneArendal
Opprettet1. september 1844
Fyrlistenummer061400
Fyrtårn
Høyde34,3 meter
FormRundt
ByggematerialeStøpejern
Fyrlys
LyskarakterFl W 20s (tema for: white light flashing once every 20 seconds)
Lysstyrke(2.orden)
Lyshøyde49,3 moh.
Lysvidde18,5 nautiske mil
Status
EierKystverket
Avbemannet2004
Automatisert1986
VernestatusFredet i 1997 etter lov om kulturminner
Kart
Store Torungen fyr
58°23′56″N 8°47′25″Ø

Store Torungen fyr er en fyrstasjonøya Store Torungen utenfor Arendal i Aust-Agder. Fyret ligger i Raet nasjonalpark.

Fyrstasjonen er et kystfyr, og ble opprettet i 1844 samtidig med Lille Torungen fyr og Sandvikodden fyr. Store- og Lille Torungen fyr ble bygget som tvillingfyr, og derfor ble Arendal kalt for «Byen med de tvende Fyrtårn».

Det første anlegget[rediger | rediger kilde]

Det første fyret på Stor Torungen ble bygd i tegl fra Berger teglsteinsfabrikk i Drammen. Støpejernslykta sto 42,5 meter over havnivå, og var et eldre, fransk linseapparat av 2. orden. Rekkverkene og trappene opp til tårnene ble støpt på Nes jernverk. Store og Lille Torungen ble bygget 1 100 meter fra hverandre. Det ble oppført to tårn for å unngå forveksling med Oksøy i vest og Jomfruland i øst. Det ble bygget større fyrvokterbolig enn vanlig, med et lite rom der assistenten kunne ha sitt tøy og tilbringe sin fritid. Store Torungen ble tent 1. september 1844.

Dagens anlegg[rediger | rediger kilde]

I 1914 ble et nytt støpejernstårn bygd og teglsteinstårnet ble revet. Støpejernstårnet er 34,3 m høyt.

På fyrstasjonen er det maskinhus, boliger, uthus og en gammel smie. Det er også båtlanding med naust, tufter etter tegltårnet og tidligere boliger og uthus, hager og spor etter eldre hager og mindre jordbruksdrift. Det vokser villtulipaner på øya, Arendals kommuneblomst.

Det har vært en meteorologisk målestasjon på øya siden 1914, i senere år er denne blitt automatisert. Torungen Venner, i samarbeid med Aust-Agder Turistforening, driver i dag[når?] forskjellige aktiviteter på fyret. Det er omtrent 25 sengeplasser som kan leies for overnatting og Naustet som kan leies som selskapslokale.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]