Grønningen fyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Grønningen fyr
Grønningen fyrstasjon 04.jpg
FylkeAgder
KommuneKristiansand
Opprettet1878
Fyrtårn
Høyde14 meter
ByggematerialeBetong
Fyrlys
Status
EierStaten
Avbemannet1980
Automatisert1980
VernestatusFredet etter lov om kulturminner

Grønningen fyr
58°04′53″N 8°05′17″Ø

Grønningen fyr er et innseilingsfyr som markerer det østlige rundingspunktet ved innseilingen til Kristiansandsfjorden og Kristiansand. Fyrbygningen ligger 5 moh. og er bygd i betong. Tårnet er 14 meter høyt.

Fyret på Grønningen ble tent 1. september 1878. Det andre fyret som markerer innseilingen til Kristiansand, Oksøy, ligger 2,2 km mot vest.

Sammen med Oksøy fyr og Odderøya fyr danner Grønningen en sammenhengende kjede av navigasjonshjelpemidler for skip som skal inn i fjorden og Vesterhavnen.

Fyret og fyrbygningen er hvitmalt. Gavlen på fyrbygningen utgjør fyrtårnets fjerde vegg. Fyrstasjonen omfatter også fyrbetjentbolig med maskinrom samt uthus og to naust. I tillegg har Grønningen kaianlegg med molo. Anlegget har stor grad av opprinnelighet og bygningene er godt bevart.

Fyrstasjonen var bemannet frem til 1980 da fyret ble automatisert. Anlegget ble fredet i 1994.

Nærmeste havn på fastlandet er Kongshavn i Randesund.

Fyret driftes i dag av Bragdøya kystlag og er åpent for allmennheten. I skolens sommerferie er der vertskap som viser gjester til rette.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Lighthouse icon.svgDenne fyrrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.