Stangholmen fyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stangholmen fyr
Stangholmen Fyr.jpg
FylkeAgder
KommuneRisør
Opprettet1855
Fyrtårn
Fyrlys
Lyshøyde9 meter
Status
EierRisør Kommune
Nedlagt1954
VernestatusFredet etter lov om kulturminner

Stangholmen fyr
58°42′34″N 9°14′36″Ø

Stangholmen fyr (Stangholmen) ligger i Risør, ved innseilingen til havna. Fyret ble første gang tent 27. oktober 1855. Stangholmen-navnet forteller at det fra gammel tid har stått et sjømerke her ute – en stang fundamentert i stein, med en arm på toppen som viser rett vei. Men dette var dagmerker. I mørket netter kunne bare fyrlys hjelpe den sjøfarende.

Fyrdirektøren uttalte i et skriv av 16. april 1850 at et innseilingsfyr på Stangholmen var særdeles viktig, og i 1854 ble det søkt Stortinget om bevilgning av 3400 spesidaler til oppfæring av fyr Stangholmen. Det ble vedtatt å bygge fyret uten vederlag, og i mai 1855 ble det opprettet en "fyrvokterpost av 6. orden" Fyrvokterens årslønn ble satt til 300 spesidaler, men av denne lønna hadde han plikt til å holde fyrkar. Det ble i tillegg til fyrbygningen oppført et lite uthus, båtnøst, båtopptak og brygge.

Inntil 1890 var alle bygninger på fyrene malt okergule. Etter hvert ble selve forbygningene malt hvite, mens uthusene på Stangholmen beholdt den gamle fargen helt til 1930. En meter bred, loddrett rød stripe mellom vinduene på forbygningenes sørside ble fjernet året før.

Den merkelige "bunkeren" nær fyrbygningen er ikke noe krigsminne. Den er bygd i -20-årene som et forsøk på å gi fyrvokterfamiliene en brukbar kjeller, men den fikk en skiftende historie ; som redskapsskur, dokkestue, hønsehus og sauefjøs.

Fram til 1959 hadde 8 fyrvokterfamilier sitt hjem på Stangholmen kortere eller lengre tid. En av fyrvokterne, Theodor Neumann og hans familie, bodde på Stangholmen fra 1929. Fyret ble lagt ned i 1959.

I dag tjener bygningsmassen som en av Risørs mest særegne restauranter. Tusenvis av mennesker besøker øya hver sommer.

I 2008 får driftselskapet for Stangholmen og Risør Kammermusikkfest et tilskudd på 2,5 millioner kroner for å bygge sceneanlegg på Stangholmen. Anlegget sto ferdig til Kammermusikkfesten, sommeren 2008.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]