Lista fyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lista fyr
20050807-Lista fyr.jpg
FylkeAgder
KommuneFarsund
FunksjonDGPS
Opprettet1836
Fyrtårn
Høyde34 meter
FormRundt
ByggematerialeHugget granitt
Fyrlys
Status
EierStaten
Avbemannet2003
VernestatusFredet etter lov om kulturminner

Lista fyr
58°06′00″N 6°34′00″Ø

Lista fyr bestod tidligere av tre fyrtårn, men kun ett står igjen i dag. Det første fyret ble bygd i 1833.

Fyret ligger på ytre Listalandet og er stadig et landemerke til hjelp for skipstrafikken. Fyrtårnet er bygget i hugget granitt, er fra 1833 og er 34 meter høyt. Det hurtigblinkende linseapparatet er fortsatt i drift. Fra 1853 til 1874 stod det tre fyrtårn av denne typen på stasjonen. Årsaken til dette behovet var å skille Lista fra andre fyr. To av fyra ble fjernet da fyrteknologien gjorde det overflødig med trippellys. Tåkesignal hadde Lista med et horn fra 1877 og en diafon fra 1937. I 1914 fikk Lista en ny stor lykt. Stasjonen omfatter maskinhus, boliger med tilhørende uthusfunksjoner, uthus, tuft etter smie, vei til landing, samt naust. Elektrisk strøm ble lagt inn i bolighus og maskinhus i 1922 og i selve fyret og lykta først 10 år senere.

Fyrstasjonen har meteorologisk stasjon og kystmeldingstjeneste i tillegg til fyrdriften. Området er avsatt til landbruks-, natur-, og friluftsformål i kommuneplanen for Farsund.

Fyrstasjonen er et karakteristisk landemerke i det flate, særegne og rike kulturlandskapet på Lista. Fyrtårnet er det eneste høye steintårnet i regionen og sjeldent i norsk fyrhistorisk sammenheng. Fyrmesterboligen med uthus er blant de få bygningene ved fyrstasjonene her i landet fra begynnelsen av nittende århundre, og har derfor høy aldersverdi. Det har stor fyrhistorisk interesse at det har vært tre like fyrtårn på stasjonen. Ett av tårnene ble flyttet og gjenreist som Halten fyr i Trøndelag. Linseapparatet har fyrteknisk verdi.

Lista fyrstasjon har miljøskapende verdi slik den ligger samlet og avgrenset av steingjerder i det åpne landskapet. Fyrstasjonen har betydning sett i sammenheng med Listakysten som er Norges største skipskirkegård. Deler av bygningsmassen brukes sommerstid som informasjonskiosk, kafe, kunstgalleri m.m. Der er adgang til å gå opp i tårnet for å nyte utsikten. På dager med god sikt, er tårnet forøvrig synlig fra Utsikten i Kvinesdal.

Lista Fuglestasjon, som ble stiftet i 1990, holder til ved Lista fyr.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

fyrstubbDenne fyrrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.