Lille Torungen fyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lille Torungen fyr
Lille Torungen.jpg
FylkeAgder
KommuneArendal
Opprettet1. september 1844
Fyrlistenummer061500
Fyrtårn
Høyde28,9 meter
FormRundt
ByggematerialeTeglstein
Fyrlys
Lyshøyde9 meter
Status
EierStaten
Nedlagt1914
VernestatusFredet i 1997 etter lov om kulturminner
Map
Lille Torungen fyr
58°24′43″N 8°47′30″Ø

Lille Torungen fyr er en nedlagt fyrstasjon som ligger på øya Lille Torungen utenfor innløpet til Galtesund i Arendal. Den har landets høyeste fyrtårn i tegl på 28,9 meter. Fyrstasjonen inneholder i tillegg til tegltårnet en oljebod, tufter etter bolig, uthus, naust og landing, samt spor etter flere hager.

Fyret er et kystfyr og ble anlagt i 1844 samtidig med Store Torungen fyr som tvillingfyr. Tårnet ble oppført i tegl fra Berger teglsteinsfabrikk i Drammen. Støpejernslykta hadde et fransk linseapparat, rekkverkene og trappene opp til tårnet ble støpt på Nes jernverk. På Lille Torungen ble det opprettet meteorologisk stasjon i 1867. Den ble flyttet til Store Torungen i 1914, da det ble nedlagt. Det ble da erstattet av en liten fyrlykt. Grunnen til nedleggelsen var innføring av blinkefyr, og man trengte da ikke lengre to fyr for identifisering.

Lille Torungen fyr eies av Staten og er fredet etter lov om kulturminner. Det vokser villtulipaner på øya, Arendals kommuneblomst.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Lighthouse icon.svgDenne fyrrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.