Hopp til innhold

Markøy fyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Markøy fyr
KommuneLyngdal
Opprettet1725
Fyrtårn
Fyrlys
Status
Kart
Markøy fyr
58°00′06″N 6°59′09″Ø
Markøy fyr i 2020.
Markøy med rester av fyret synlig på toppen.
Lindesnes fyr sett fra Markøy fyr.

Markøy fyr er en tidligere fyrstasjon på øya Markøy, 2,19 nautisk mil (4,06 km) nordvest av Lindesnes fyr i Lyngdal kommune. Markøy fyr var i drift fra 1725 til 1844. Markøy ligger i Selørarkipelet vest for Lindesnes, rett sør av Sælør. I dag kan man se tufter etter flere bygninger samt veien ned til sjøen. Ruinene av fyret på Markøy er fredet etter lov om kulturminner. Området er vernet som naturreservat etter lov om naturvern.

Navnet Markøy kommer antagelig fra «Mark», fra et merke i betydningen sjømerke.

Historie[rediger | rediger kilde]

En hollandsk losbok fra 1500-tallet forteller om en varde på Markøy. Dette må antakelig har vært en steinvarde med hull i midten, men som det ikke finnes spor av i dag. Nedtegnelsen viser at Markøy allerede da hadde betydning for navigasjonen inn i Skagerrak.

Da fyret på Lindesnes ble tent for annen gang i 1725, ble også Markøy satt i drift slik at tvillingfyrene ikke kunne forveksles med Skagen fyr på danskesiden av Skagerakk. Markøy fyr bestod opprinnelig av en fyrgryte plassert rett på fjellet. I 1822 ble det bygd et lukket kullblussfyr på steintårn. Ruinene viser steintårnet fra 1822. Selve glasshuset er forfalt. Det ligger glassbiter i slagget under steintårnet i dag, sikkert rester etter glasshuset. Det bodde fyrvokterfamilie på Markøy til fyret ble lagt ned i 1844. Øya gav nok høy til et par kyr og 3-4 sauer. Øyfolket skal også ha dyrket rug på ei lita slette. Kull til fyret ble brakt på land på Kålodden. Når kullet skulle bæres opp til fyret, kom folk fra hele sognet. Lønna var dårlig, men det var gratis brennevin så lenge arbeidet varte. Forbruket ble påtalt, og inspektøren måtte ikke føre større brennevinsutgifter enn 3 riksdaler i regnskapet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Markøy fyr – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata
  • (no) «Markøy fyr». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning.