Stig Sæterbakken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stig Sæterbakken
SaterbakkenStig 1.jpg
Født4. januar 1966[1]
Lillehammer
Død24. januar 2012[2][1] (46 år)
Norge
Beskjeftigelse Skribent, lyriker
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Bokklubbenes skjønnlitterære oversetterpris (2007), P2-lytternes romanpris (2011)
Periode1984–2012
DebutFlytende paraplyer
Nettstedhttp://saeterbakken.com/

Stig Sæterbakken (født 4. januar 1966Lillehammer, død 25. januar 2012[3][4][5]) var en norsk forfatter og oversetter. Hans prisbelønte forfatterskap omfatter dikt, fortellinger, essayer, sakprosa og romaner.

Sæterbakken ble kjent for sine sterke og presise romaner, som flere ganger ble omtalt som et mesterstykke[6], og for sin finslipte, litterære stil, og for å ikke vike unna å sette smertefulle emner under debatt. Han var en markant forfatter, en skarp essayist og en uredd samfunnsdebattant.[trenger referanse]

Biografi[rediger | rediger kilde]

Stig Sæterbakken ble født på Lillehammer. Han startet sin musikalske karriere som musiker i det avantgardistiske rockebandet Grå i 1982. Her spilte han både bass og keyboards.[7] Høsten 1983 ble Grå oppløst og Sæterbakken ble deretter med i Parodi La Verité. Året etter debuterte Sæterbakken med diktsamlingen Flytende paraplyer, mens han ennå var elev ved Lillehammer gymnas, kun 18 år gammel. I 1985 flyttet Sæterbakken til Oslo hvor han fortsatte sitt forfatterskap og videreførte sin musikerkarriere i den avantgardistiske duoen Ba-Iss. Med den duoen ga han ut tre album[8] før de ble oppløst i 1991. Senere flyttet Sæterbakken tilbake til Lillehammer.[9] Sæterbakken døde for egen hånd 25. januar 2012.[10]

Forfatterskap[rediger | rediger kilde]

Foredrag på Lillehammer (2009)

Stig Sæterbakken begynte å skrive veldig tidlig, og debuterte med diktsamlingen Flytende paraplyer, bare 18 år gammel. I løpet av sin karriere utga han tyve bøker; to diktsamlinger, en samling med fortellinger, tre essaysamlinger og tre essayer som boksingler, en sakprosabok og ti romaner. Posthumt kom Essays i utvalg, Der jeg tenker er det alltid mørkt og Ikke noe av dette handler om meg: selvbiografiske notater.

Hans forfatterskap har flere ganger blitt omtalt som et av de viktigste i nordisk samtidslitteratur. Karl Ove Knausgård har uttalt at «Sæterbakken er en av de viktigste forfatterne i min generasjon».[11] The New York Times omtalte hans bok Siamesisk som «vanskelig og briljant», og plasserte han i det samme litterære landskapet som Thomas Bernhard, Samuel Beckett og Knut Hamsun.[12] Bortsett fra til de nordiske språk er hans fleste romaner oversatt, bl.a. til engelsk, russisk, tyrkisk og tsjekkisk. Ved siden av sine bøker bidro han ofte i antologier og tidsskrift, da spesielt Vagant. Sæterbakken var også en prisbelønt oversetter.

Lyrikk[rediger | rediger kilde]

Mens han var elev ved Lillehammer Gymnas utga Stig Sæterbakken sin første diktsamling. Tom Egil Hverven har omtalt at debutboken Flytende paraplyer har «romantiske, absolutterende trekk; en lengsel etter uendelighet, som også preger forfatterskapet.» [13] To år senere, i 1986, fulgte Sæterbakken opp med Sverdet ble til et barn, en bok som viser hvordan den unge forfatteren utvider sin egen horisont. Hverven påpeker at begynnelsen av Sæterbakkens forfatterskap, «demonstrerer […] hvordan han behersker motstridende stilarter - som gir enkelte dikt en voldsom, imploderende kraft. Surrealistiske elementer - og etter hvert elegant ironi - skaper i tillegg betydningsmessig bevegelighet i tekster som ellers kunne true med å henfalle til nostalgisk romantikk og sjablongaktige skrekkeffekter. […] Sæterbakkens egenart består i å la idealene knuses mot ulike former for virkelighet, ikke minst formidlet gjennom diktjegets, eller fortellerjegets opplevelse av frykt.»[14] Forfatteren utga også en diktsamling på eget forlag, med tittelen 23 dikt.[15]

Fortellinger[rediger | rediger kilde]

I 1988 utga Sæterbakken Vandrebok, en samling bestående av fortellinger.

Essayer[rediger | rediger kilde]

Sæterbakken skrev essayer gjennom store deler av sitt forfatterskap. Hans første samling var Estetisk salighet (1994), som er en oppsummering av fem års essayistisk virksomhet. Boken innheolder betraktninger over ulike kunstner- og forfatterskap, bl.a. Jeff Koons og Per Inge Bjørlo, Julio Cortázar og Laurence Sterne.[16] Syv år senere kom Det onde øye, en bok hvor «forfatteren insisterer på kunsten og litteraturen som et område hvor alminnelige moralske regler ikke gjelder, et sted der både forfatteren og leseren kan utforske yttergrensene av den menneskelige erfaring, uten de bånd og forpliktelser som ellers holder oss tilbake.»[17] I 2010 kom «Dirty Things», som består av essayer fra perioden 2002 til 2009. Han publiserte også tre essayer som boksingler på Flamme forlag. I 2009 kom Ja. Nei. Ja., i 2011 Umuligheten av å leve samt Det fryktinngydende. Disse tre ble samlet og i 2012 utgitt under tittelen Der jeg tenker er det alltid mørkt, som for øvrig er den første setningen i hans roman Sauermugg.

Romaner[rediger | rediger kilde]

I 1991 utga Sæterbakken sin første roman, Incubus, etterfulgt av Det nye testamentet i 1993. I 1997 vendte Sæterbakken tilbake som romanforfatter med Siamesisk, en bok som markerer et tydelig brudd i forfatterskapet. I 1998 kom Selvbeherskelse og i 1999 Sauermugg. De tre bøkene, S-trilogien som de gjerne blir kalt, kom i en samlet utgave sommeren 2000. (Ny og utvidet utgave, november 2007.) Sæterbakkens siste utgivelser var romanene Besøket, Usynlige hender, Ikke forlat meg og Gjennom natten.

For Besøket ble han tildelt Osloprisen 2006, mens Usynlige hender ble innstilt til både P2-lytternes romanpris og Ungdommens kritikerpris i 2007. Romanen Gjennom natten innbrakte både P2-lytternes romanpris 2011 og Ungdommens kritikerpris 2011, kort tid etter forfatterens bortgang.[18][19]

Sakprosa[rediger | rediger kilde]

Sæterbakken skrev boken De Press: Block to Block som handler om platen Block to Block, utgitt av det norske postpunkbandet De Press i 1981. Bokens første halvdel foretar en analyse av platen, samt forfatterens tilbaeskuende blikk på tiden da den kom ut. Siste del inneholder en samtale mellom Sæterbakken og Andrej Nebb, som var vokalist og bassist i bandet. Boken kom ut i november 2011, og ble den siste Sæterbakken utga i sin levetid.

Oversettelser[rediger | rediger kilde]

Som oversetter mottok Stig Sæterbakken Kritikerprisen for beste oversettelse 2007 for sin ovsettelse av Nikanor Teratologens Eldreomsorgen i Øvre Kågedalen.[20] For samme bok mottok han også Bokklubbenes pris for årets viktigste oversettelse 2007.[21] Han oversatte flere bøker, bl.a. noveller av Edgar Allan Poe.

Annet[rediger | rediger kilde]

Sæterbakken var kunstnerisk leder for Norsk Litteraturfestival – Sigrid Undset-dagene fra 2006 til oktober 2008, da han trakk seg fra stillingen som følge av kontroversene rundt invitasjonen av David Irving til festivalen i 2009. I perioden 1995 til 1997 var han redaktør av den skandinaviske skriftserien Marginal.[22] Han var også fast gjestelærer i skrivekunst ved Nansenskolen i 12 år.[23]

Film om Sæterbakken[rediger | rediger kilde]

 • Høsten 1998 bestemte Stig Sæterbakken seg for å skrive en roman på én uke. Tanken var at han skulle kombinere alle sine dårligste sider i en romanfigur og på den måten forløse alter egoet han kalte Sauermugg. Filmskaper Morten Hovland fikk lov til å filme ham under prosessen, og gjennom denne skildringen får vi et portrett av forfatteren og mennesket Stig Sæterbakken. Filmen følger hans kamp med teksten frem til ferdig roman året etter. Gjennom intervjuer og hverdagslige observasjoner får vi tilgang til hans tanker om litteratur, kunst og livet. Filmen dokumenterer også et sentralt vendepunkt i Sæterbakkens forfatterskap. Selve boken endte som en frittflytende tankestrøm som leker med tid og tekst, og hvor brå vendinger og drastiske tankesprang blandes med refleksjoner rundt barndomsminner og ekteskap.[24]

Litteratur om Sæterbakken[rediger | rediger kilde]

Det er skrevet mye litteratur om Stig Sæterbakken og hans forfatterskap, både på norsk og andre språk. Følgende liste er et lite utvalg.

 • Morten Auklend: Prosopopeia, nr. 1 - 2002
 • Gabriella Håkansson: Vagant, nr. 1 - 2000
 • Nikolaj Frobenius: Vinduet, nr. 1 - 1999
 • Henning Hagerup: Morgenbladet, 7. oktober 1994
 • Karsten Sand Iversen: Et kvalt opprør. Vinduet
 • Karsten Sand Iversen: Standart nr. 2 - mai/august 1998
 • Jan Arnald: Dagens Nyheter, 5. juni 2009
 • Mats Kolmisoppi: Helsingborgs Dagblad, 22. mai 2009
 • Olaf Haagensen og Marius Fossøy Mohaugen: Bøygen, nr. 1 – 2006
 • Sindre Mekjan: Jeg liker meg her. Vinduet
 • Gabriella Håkansson: Det onde øye. Vinduet
 • Audun Lindholm: Logos og kaos Morgenbladet
 • Audin Lindhom (red): Alt menneskelig - En bok om Stig Sæterbakken. Cappelen Damm – 2016

Stig Sæterbakkens minnepris[rediger | rediger kilde]

I september 2012 ble Stig Sæterbakkens minnepris delt ut for første gang. Prisen som deles ut årlig av forlaget Cappelen Damm er ment å videreføre Sæterbakkens raushet overfor unge litterære talenter.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

År Tittel Genre Forlag
1984 Flytende paraplyer Lyrikk Cappelen
1985 23 dikt Lyrikk Eget forlag
1986 Sverdet ble til et barn Lyrikk Cappelen
1988 Vandrebok Fortellinger Cappelen
1991 Incubus Roman Cappelen
1993 Det nye testamentet Roman Cappelen
1994 Estetisk salighet Essayer Cappelen
1997 Siamesisk Roman Cappelen
1998 Selvbeherskelse Roman Cappelen
1999 Sauermugg Roman Cappelen
2001 Det onde øye Essayer Cappelen
2003 Kapital Roman Cappelen
2006 Besøket Roman Cappelen
2007 Usynlige hender Roman Cappelen
2009 Ja. Nei. Ja. Essay Flamme Forlag
2009 Ikke forlat meg Roman Cappelen Damm
2010 Dirty Things Essayer Cappelen Damm
2010 Umuligheten av å leve Essay Flamme Forlag
2011 Gjennom natten Roman Cappelen Damm
2011 Det fryktinngydende Essay Flamme Forlag
2011 De Press: Block to Block Sakprosa Falck Forlag
2012 Essays i utvalg Essayer Cappelen Damm
2012 Der jeg tenker er det alltid mørkt Essayer Flamme Forlag
2016 Ikke noe av dette handler om meg:

selvbiografiske notater

Essayer Cappelen Damm

Gjendiktninger[rediger | rediger kilde]

År Tittel Forfatter Notat
1989 Midlertidig evighet Ján Buzássy Sammen med Ivan Čičmanec
1995 Ansiktet mitt signerer jeg ikke Ján Ondrus Sammen med Ivan Čičmanec
2000 Samtaler med skygger Ivan Kupec Sammen med Ivan Čičmanec
2000 Mannen fra mengden og andre noveller Edgar Allan Poe
2007 Eldreomsorgen i Øvre Kågedalen Nikanor Teratologen
2012 Å hate alt menneskelig liv Nikanor Teratologen

Priser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]