Hopp til innhold

Kapital (roman)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kapital er en roman av Stig Sæterbakken. Romanen utkom på Cappelen i 2003 og er på 188 sider. Den er forfatterens sjette roman.

Kapital handler om den fallerte småkjøpmannen Konrad Ofting som står for retten tiltalt for økonomiske misligheter og ildspåsettelse. Han er anklaga for ikke å ha informert kreditorene om sin økonomiske stilling, og dermed drevet butikken for deres regning – for så til slutt å ha tent på huset sitt med butikk og varelager minutter før skatteetatens folk skulle komme for å ta pant i eiendommen. Det eneste de får berga av verdier er postkassa og et fuglebad.

Han vet at han kommer til å tape saken, og har like godt valgt å føre sitt eget forsvar. Nå nytter han høvet til å ta et generaloppgjør med det moderne samfunnet i sin alminnelighet, og det økonomiske liv i særdeleshet. Et hovedpoeng er at de som driver økonomisk virksomhet av en viss størrelse i dagens Norge, er mye større svindlere enn han sjøl: Aaser, Heyerdahl, Fjell, Jensen, Tønseth, Sveaas, Almskog og Korsvold.

Hele teksten er forma som en forsvarstale mot – det vil si et angrep på – alt og alle i det moderne Norge. Ofting viser seg som en sann misantrop som er ferdig med menneskene og ikke har noe høgere ønske enn å få trekke seg tilbake fra samfunnet, bak murene. Her vil han dyrke uvirksomheten og melankolien, som han mener er det nærmeste et menneske kan komme lykken, slik samfunnet er blitt.

Autoritetsdata