Sauermugg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sauermugg er en roman av Stig Sæterbakken. I boken introduseres leseren for Sæterbakkens alter-ego Sauermugg. Boken er skrevet som en frittflytende tankestrøm der fortid, nåtid og ville spekulasjoner blandes sammen i en energisk og uforutsigbar tekst. Tankesprangene er mange og drastiske. Intense refleksjoner avløses av smertelige barndomsminner. Scener fra et ekteskap veksler mellom det opprivende og det absurd komiske, fortalt med bitterhet og hat i det ene øyeblikket, med fortvilelse og selvbebreidelse i det neste. Sauermugg bygger videre på sentrale motiver i Sæterbakkens forfatterskap: ondskap, kjærlighet, maktens intime mekanismer, tankens muligheter og begrensninger.

Fortsettelse[rediger | rediger kilde]

Etter at romanen kom ut i 1999 fortsatte Sæterbakken å skrive såkalte Sauermugg-monologer. Flere av dem har vært publisert i forskjellige tidsskrifter og på nettsteder i Norden. I april 2007 kom boken ut på svensk i en spesiell director's cut-utgave (Sauermugg Redux), hvor flere av de nyskrevne monologene, pluss overskytende stoff fra den gangen boken ble skrevet, var inkludert.

I tillegg har satte Sæterbakken Sauermugg ut på anbud. Blant forfatterne som bidro med tekster var Gunnar Blå, Terje Dragseth, Cornelius Jakhelln, Sigmund Jensen, Nikanor Teratologen, Johan Harstad, Martin Tistedt, Anastasia Wahl, Anne Kolbjørnsdatter Skaare, Mads Brenøe, Lars Fr. H. Svendsen og Stefan Whilde.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]