Jeff Koons

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jeff Koons
Jeff Koons at the 2009 Tribeca Film Festival.jpg
FødtJeffrey Koons
21. januar 1955[1][2][3][4] (65 år)
York[5]
Ektefelle Cicciolina
Utdannet ved School of the Art Institute of Chicago, Maryland Institute College of Art
Beskjeftigelse Billedhugger, kunstmaler
Nasjonalitet USA
Medlem av Royal Academy, American Academy of Arts and Sciences
Utmerkelser Fellow of the American Academy of Arts and Sciences

Jeff Koons
Puppy fra 1992 utstilt utenfor Guggenheim Museum Bilbao i Spania

Jeff Koons (født 21. januar 1955 i York i Pennsylvania, USA) er en amerikansk samtidskunstner. Han er kjent for sin bruk av kitsch-bildesymboler, ofte i skulpturell form og ofte i store formater. Hans arbeider er blant de dyreste i verden, oppnådd for en samtidskunstner. Popkunst samt surrealisme er to stikkord for Koons kunst.

Jeff Koons ble født i York i Pennsylvania hvor hans far var interiørarkitekt og hadde en egen forretning. Som tenåring var han en stor beundrer av Salvador Dalí. Andre viktige forbilder Koons har nevnt er Marcel Duchamp og Andy Warhol samt eldre kunstnere, slik som Michelangelo og Leonardo da Vinci. Han gikk på kunstskoler i Chicago og i Maryland, hvor han studerte maleri. Koons fikk anerkjennelse utover 80-tallet, og opprettet et fabrikk-lignende studio i SoHo i New York.

Hans tidlige arbeider var i form av konseptuell skulptur, en av de best kjente er Three Ball 50/50 Tank (1985), som består av tre basketballer flytende i en tank halvfullt med vann. Hans neste serie var Statuary, som var store statuer av leker. Koons neste prosjekt var Banality, som kulminerte med en stor porselensfigur av Michael Jackson og hans kjæledyr-ape Bubbles. Den ble laget i tre eksemplarer. Ett av dem tilhører Astrup Fearnley Museet i Oslo.

I 1991 giftet Koons seg med den italienske pornostjernen Ilona Staller (bedre kjent som Cicciolina). Koons lagde en serie Made in heaven – bestående av malerier, fotografier og skulpturer – som viste paret i seksuelle stillinger og som skapte mer kontrovers enn noen av hans tidligere arbeider.

Staller reiste til Italia etter skilsmissen og nektet Koons all kontakt med sønnen Ludwig. I USA fikk han foreldreretten til sønnen, men den beslutningen ble omgjort av italiensk rett. Etter det engasjerte han seg i International Center for Missing and Exploited Children.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Jeff Koons, biography/Jeff-Koons
  2. ^ Le Delarge, Jeff KOONS, 10329_artiste_KOONS_Jeff
  3. ^ Archive of Fine Arts, Jeff Koons, 9318
  4. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Jeff (Jeffrey) Koons, koons-jeff-jeffrey
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, 13. des. 2014

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]