Star Trek Generations

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Star Trek Generations
Generell informasjon
Sjanger Sciencefiction - Eventyr
Nasjonalitet USA USA
Utgitt USA 18. november 1994
Lengde 118 min.
Språk Engelsk
Aldersgrense 15 år (2000, DVD)[1]
Produksjon
Regissør David Carson
Manus Ronald D. Moore
Brannon Braga
Rick Berman
Produsent Rick Berman
Musikk Dennis McCarthy
Sjeffotograf John A. Alonzo
Klipp Peter E. Berger
Medvirkende Patrick Stewart
Jonathan Frakes
Brent Spiner
Annen informasjon
Filmselskap Paramount Pictures
Budsjett $35 millioner
Eksterne lenker
Offisielt nettsted Redigere på wikidata

Star Trek Generations er en amerikansk sciencefictionfilm fra 1994. Den er den syvende Star Trek-filmen og den første filmen som dreier seg om figurene i Star Trek: The Next Generation. Filmen er regissert av David Carson og hovedrollene spilles av Patrick Stewart, Jonathan Frakes og Brent Spiner. William Shatner har en birolle i denne.

Star Trek Generations fikk lunken mottakelse av filmkritikerne, men ble til tross for det en publikumssuksess. Den ble i 1995 nominert til to Saturn Awards (blant annet i kategorien beste sciencefictionfilm).

Filmen ble ikke satt opp på Norske kinoer.

Handling[rediger | rediger kilde]

De pensjonerte Starfleet offiserene Kirk (William Shatner), Scott (James Doohan) og Chekov (Walter Koenig) er æresgjester ombord på den nydøpte Enterprise-B. Jomfruturen tar en overraskende vending da stjerneskipet plutselig fanger opp nødanrop fra to Føderasjonsskip fanget i et mystisk energifelt kjent som Nexus. Enterprise klarer bare å redde en liten del av besetningen på skipene, før begge blir ødelagt. I redningsforsøket blir også Enterprise påført store skader, og Kirk, som befinner seg i en kritisk del av skipet, blir dratt ut i verdensrommet idet en del av skroget blir revet bort.

70 år senere er det kaptein Jean-Luc Picard som har kommandoen på Enterprise. En dag mottar skipet en nødanrop fra en romstasjon. Mannen bak nødanropene viser seg å være fysikeren Tolian Soran, samme mann som de reddet for 70 år siden. Etter å ha identifisert mannen finner Picard også ut mer om det mystiske energifeltet Nexus og hvorfor Soran synes å være besatt av det. Det viser seg at Soran er av en spesiell rase, og at han er over 300 år gammel. Han mistet sin familie for mange år siden, men vet at han vil finne dem igjen i Nexus. Veien inn til Nexus er imidlertid en formidabel oppgave da stjernen i solsystemet må slukkes for å få feltet til å skifte til rett kurs – noe som samtidig vil bety undergangen for både Enterprise og planetene i solsystemet. Picard må forhindre Sorans katastrofale planer og får uventet hjelp av en gammel kjenning som alle trodde omkom for 70 år siden.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmkritikerne og publikum[rediger | rediger kilde]

Filmen fikk lunken mottakelse av filmkritikerne og har oppnådd 49% på Rotten Tomatoes (juni 2009).[2] Den kjente filmanmelderen Roger Ebert gav den to av fire stjerner og BBC anmelder to av fem.[3][4]

Til tross for den forholdsvis dårlige mottakelsen blant anmelderne kan filmen beskrives som en publikumssuksess i USA og en moderat suksess internasjonalt. Den innbrakte $75,6 millioner på amerikanske kinoer og $120 millioner globalt, noe som var over tre ganger så mye som dens produksjonskostnader.[5] Den havnet på 15.-plass over de mest innbringende kinofilmene i USA for 1994.[6]

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Filmen ble i 1995 tildelt to mindre priser – en ASCAP Award og en Universe Reader's Choice Award (av Sci-Fi Universe Magazine).

Den ble i tillegg nominert til en Hugo Award, og to Saturn Award (blant annet i kategorien beste scifi-film). Den ble også nominert til en Razzie Award i kategorien verste mannlige birolle (William Shatner).

Norge[rediger | rediger kilde]

Filmen ble ikke satt opp på norske kinoer og har derav fått lite omtale i Norge. Den ble imidlertid vurdert av filmnettstedene CINERAMA og DVD-arkivet på begynnelsen av 2000-tallet, der CINERAMAs anmelder gav den terningkast fem, mens DVD-arkivets anmelder gav den åtte av ti stjerner.[7][8]

Den hadde DVD-premiere i Norge den 4. oktober 2000.[9]

Sitat Foruten sine feil, så er dette en film som er veldig spennende. Den inneholder scener man aldri vil glemme og gjør seg godt i serien selv om den ikke er feilfri Sitat
– Terje Mørk, DVDarkivet, 2000

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nett-TV[rediger | rediger kilde]