Hopp til innhold

Star Trek Generations

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Star Trek Generations
Generell informasjon
SjangerScience fiction / Eventyr
Utgivelsesår1994
Prod.landUSA
Lengde1 t. 58 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegiDavid Carson
ProdusentRick Berman
ManusforfatterRonald D. Moore
Brannon Braga
Rick Berman
MusikkDennis McCarthy
SjeffotografJohn A. Alonzo
KlippPeter E. Berger
Foran kamera
MedvirkendePatrick Stewart
Jonathan Frakes
Brent Spiner
Annen informasjon
BudsjettUSD 35 millioner
Premiere18. november 1994 (USA)
Februar 1996 (Norge) (video)[1]
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Star Trek Generations er en amerikansk science fiction-film fra 1994 regissert av David Carson. Den er den syvende Star Trek-filmen og den første filmen som dreier seg om karakterene i Star Trek: The Next Generation. Hovedrollene spilles av Patrick Stewart, Jonathan Frakes og Brent Spiner. William Shatner har bare en birolle siden hans karakter dør i filmen.

Star Trek Generations fikk lunken mottakelse av filmkritikerne, men ble en moderat publikumssuksess.

Filmen ble ikke satt opp på norsk kino.

Handling[rediger | rediger kilde]

De pensjonerte Starfleetoffiserene Kirk (William Shatner), Scott (James Doohan) og Chekov (Walter Koenig) er æresgjester ombord på den nydøpte Enterprise-B. Jomfruturen tar en overraskende vending da stjerneskipet plutselig fanger opp nødanrop fra to Føderasjonsskip fanget i et mystisk energifelt kjent som Nexus. Enterprise klarer bare å redde en liten del av besetningen på skipene, før begge blir ødelagt. I redningsforsøket blir også Enterprise påført store skader, og Kirk, som befinner seg i en kritisk del av skipet, blir dratt ut i verdensrommet idet en del av skroget blir revet bort.

70 år senere er det kaptein Jean-Luc Picard som har kommandoen på Enterprise. En dag mottar skipet en nødanrop fra en romstasjon. Mannen bak nødanropene viser seg å være fysikeren Tolian Soran, samme mann som de reddet for 70 år siden. Etter å ha identifisert mannen finner Picard også ut mer om det mystiske energifeltet Nexus og hvorfor Soran synes å være besatt av det. Det viser seg at Soran er av en spesiell rase, og at han er over 300 år gammel. Han mistet sin familie for mange år siden, men vet at han vil finne dem igjen i Nexus. Veien inn til Nexus er imidlertid en formidabel oppgave da stjernen i solsystemet må slukkes for å få feltet til å skifte til rett kurs – noe som samtidig vil bety undergangen for både Enterprise og planetene i solsystemet. Picard må forhindre Sorans katastrofale planer og får uventet hjelp av en gammel kjenning som alle trodde omkom for 70 år siden.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Popularitet og økonomi[rediger | rediger kilde]

Star Trek Generations ble en moderat publikumssuksess, siden den innbrakte 75,6 millioner dollar på amerikanske kino og 118 millioner globalt.[2]

Produksjonskostnadene var på 35 millioner.[2]

Anmelderne[rediger | rediger kilde]

Den fikk blandet mottakelse av filmkritikerne, noe som gjenspeiles i at den har oppnådd 47 % på Rotten Tomatoes.[3] Den amerikanske filmkritikeren Roger Ebert gav den to av fire stjerner,[4] mens Leonard Maltin gav den tre av fire.[5]

Filmen ble ikke satt opp på norsk kino og har derfor fått lite omtale i Norge. Den ble imidlertid vurdert av filmnettstedene CINERAMA i 2001 som gav den terningkast fem.[6] Dagbladets anmelder gav den terningkast tre i 1996 i forbindelse med videoutgivelsen.[1]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Videoguide». Dagbladet. 23. februar 1996. 
  2. ^ a b «Star Trek: Generations (1994) - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com (engelsk). Besøkt 21. mai 2017. 
  3. ^ «Star Trek Generations». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 20. januar 2020. 
  4. ^ Ebert, Roger. «Star Trek: Generations Movie Review (1994) | Roger Ebert». www.rogerebert.com (engelsk). Besøkt 21. mai 2017. 
  5. ^ Maltin, Leonard (2. september 2014). Leonard Maltin's 2015 Movie Guide (engelsk). Penguin. ISBN 9780698183612. 
  6. ^ «Filmguiden CINERAMA.no - DVD: Star Trek: Generations [Special Edition] (1994) - anmeldelse». cinerama.no. 2001. Arkivert fra originalen 26. august 2016. Besøkt 21. mai 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]