Hønsehus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hønsestige med høns og en perlehøne

Hønsehus er en liten gårdsbygning beregnet på å beskytte høns mot vinterkulde og snø, samt angrep fra mindre rovpattedyr (rødrev, mår, røyskatt). Vanligvis utstyrt med en lukkbar luke litt oppe på veggen og en hønsestige ut til hønsegården – et inngjerdet område hvor hønsene kunne gå fritt.

Innvendig var der rugekasser, der det både var meningen at alle hønene skulle legge eggene sine,og rugehøs skulle ligge på kyllingegg. Der ble vanligvis lagt fram en rund stein i passe størrelse, eller et egg av porselen for å lokke hønsene til å legge flere ekte egg i det kunstige reiret. Frittgående høns la imidlertid eggene der det passet dem. Barna på gården hadde som daglig plikt å lete opp eggene, slik at de ikke skulle bli for gamle. «Nattparkeringen» var på vaglet: en vannrett stang eller flere på tvers over rommet som surrogat for villhønsenes overnatting på greiner.

I nyere tid er hønsehus blitt fabrikkbygg med spesialisert produksjon av enten egg eller kyllinger. Frittgående høns finnes nå kun i sammenheng med småbruk der eggene enten er til eget forbruk, selges som «gårdsegg» eller økologiske egg.

Noen steder i landet klarte man seg uten eget hus til hønsene. Høner og sauer trives godt sammen, og hønsene kan bo i sauefjøset.

Se også[rediger | rediger kilde]