Spar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Spar
Spar-logo.svg
Org.formaksjeselskap
Bransje Detaljhandel
Etablert1932
MorselskapGroupe Casino
HovedkontorHégenheim
StyrelederLeo Crawford[1]
Adm. dir.Gordon R. Campbell[2]
Antall ansatte337 000
Nettsidehttp://www.spar-international.com/, https://www.spar.co.uk/

Spar (merkenavnet versalisert SPAR) er en nederlandsk butikkjede med nær 12,770 dagligvarebutikker i 48 land, hovedsakelig i Europa, men også i Sør-Afrika, Australia, Mauritius og Argentina. I Norge er det ca. 263 lokale supermarkeder.

Selskapet ble grunnlagt i 1932 basert på samvirkeprinsippet. Navnet, som opprinnelig var De Spar, er et akronym bestående av forbokstavene i et nederlandsk uttrykk. Uttrykket står for «Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig». Dette kan oversettes med «Gjennom samstemt samarbeide profiterer alle regelmessig». De Spar på nederlandsk betyr granen, og selskapets logo er derfor en gran. Etter hvert som selskapet fikk flere butikker i Europa ble navnet forkortet ved å droppe DE, men den underliggende betydningen gjenstår.

Spar i Norge[rediger | rediger kilde]

Spar-kjeden er NorgesGruppens profilkjede og forvaltes og driftes av Kjøpmannshuset Norge AS. Kjeden består av 276 (per 8. januar 2013) lokale supermarkeder spredt over hele Norge. Spar tilbyr et utvalg av ferskvarer, brød og bakervarer, frukt og grønt, samt varer fra lokale leverandører.

Den første Spar-butikken ble åpnet i 1983, men allerede i 1984 fikk grossistselskapet Joh. Johannson AS rettighetene til å bruke Spar i Norge.

I Norge benytter kjeden fordelskortet Trumf.[3]

Eurospar[rediger | rediger kilde]

De største butikkene i Spar-kjeden i Norge heter Eurospar og består av 33 supermarkeder på landsbasis. På Eurospar får kundene alle varene fra en vanlig Spar butikk, i tillegg til et større og bredere utvalg, spesielt på ferskvare og frukt- og grønt.

Slagord[rediger | rediger kilde]

«Spar, alltid tilbud på noe godt!» har blitt brukt som slagord for Spar i Norge, og i deres reklamer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]