Dagligvareforretning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En SPAR-butikk i Bredevoort i Nederland
ICA-butikk i Norrköping

Dagligvareforretning eller dagligvarebutikk er en butikk som selger dagligvarer til husholdninger. Butikkmedarbeidere jobber i dagligvareforretninger. I tillegg til dagligvareforretninger, selges dagligvarer også av spesialbutikker og gjennom servicehandel. Man regner at vel 80 % av dagligvarene i Norge selges gjennom dagligvareforretninger.

Dagligvareforretninger i bystrøk ble tidligere gjerne kalt for kolonialforretninger. Dette navnet oppstod fordi forretningene blant annet førte varer fra koloniene og at det i større grad fantes spesialbutikker som bakerier, melkeutsalg, tobakksforretninger og fruktbutikker. På landet fantes butikker med et mer assortert vareutvalg, og disse gikk under betegnelsen landhandlerier.

I de senere årene har det blitt vanlig å organisere kjeder av dagligvareforretninger som er knyttet til ulike grossister, og får sine leveranser derfra.

Norske forhold[rediger | rediger kilde]

I Norge er det både norske og internasjonale butikkonsepter innen dagligvare. 99 % av omsetningen går gjennom kjedetilknyttede dagligvareforretninger, innen NorgesGruppen, Coop og Reitangruppen.

Den typiske butikken i Norge er små supermarkeder (under 1 000 m²). I dag bygges også stadig flere hypermarkeder i Norge (2 500 m²+). I en rekke andre land er det hypermarkedene som dominerer dagligvarehandelen.

Omsetningen i Norge (2006), ca. 110 milliarder kroner, fordeler seg slik mellom de forskjellige butikktypene:

  • 9,6 % andel på hypermarkeder
  • 19,7 % store supermarkeder (1001-2 500 m²)
  • 50,7 % små supermarkeder (401-1 000 m²)
  • 19,7 % supretter (101-400 m²)

Det finnes ikke egne tall for dagligvarebutikker 100 m² og mindre, butikktypen som kalles små dagligvareforretninger og i Norge også går under navnet Brustadbu.

Grossistgrupperinger og kjeder[rediger | rediger kilde]

Tidligere grossistgrupperinger[rediger | rediger kilde]

Tyrkia
  • ICA Norge stod bak Rimi, ICA Nær, ICA Supermarked, ICA Maxi og Matkroken. Var i Norge fra 1993 til 2014. I oktober 2014 kjøpte Coop Norge opp ICA Norge med 553 butikker for 2,5 mrd kroner.
  • Lidl som prøvde seg på det norske markedet fra 2004 til 2008 før driften ble oppgitt. Lidl hadde også bare ett konsept, men forble klart minst med en andel på mellom 1 og 2 %. (Lidl ble 14. mars 2008 kjøpt av Reitangruppen.)

Andre[rediger | rediger kilde]

I større byer i Norge har mange mindre kolonial- og dagligvareforretninger blitt overtatt av personer med annen etnisk bakgrunn enn norsk, noe som ofte har ført til et større vareutvalg. Butikkene uten kjedetilknytning har imidlertid svært liten økonomisk betydning i den store sammenhengen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tønset, Marianne (23. juni 2016). «Ja til Bunnpris' avtale med Norgesgruppen». adressa.no. Besøkt 12. januar 2018.