Kiwi (dagligvarekjede)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
En Kiwibutikk i Danmark.

Kiwi er et norsk kjedekonsept innen dagligvarer som ble startet i Hokksund i 1979, og er i dag Norges nest største dagligvarekjede målt i omsetning[1] og landets største målt i antall butikker.[2] Kiwi er en del av NorgesGruppen, og består per mars 2016 av 608 butikker i Norge[3][ikke i angitt kilde] og 102 butikker i Danmark. I juli 2011 gikk Jan Paul Bjørkøy inn i stillingen som konstituert Kiwi-sjef etter at den mangeårige lederen Per-Erik Burud omkom i en båtulykke på Tjøme[4].

Navnet på butikkkjeden kommer fra etternavnet til gründerne Tor Kirkeng, Henning Kirkeng og Svein Wike, hvor de to første bokstavene i etternavnene Kirkeng og Wike danner Kiwi.

Butikkjedens omsetningsvekst kan knyttes til flere ulike kontinuerlige kampanjer, hvor noen var planlagt å være kortvarige, men som siden er utvidet til faste kampanjer.[5] Kampanjene er holdbarhetsgaranti, bleieavtale, kvalitetgaranti på frukt og grønt og «momskutt» på frukt og grønt. I 2009 lanserte kjeden kampanjen «Go'Helg», som også ble en permanent ordning.

KIWI opererer med tre prisnivåer: Kjente varemerker som er det dyreste alternativet, et som er billigere med lavprismerker som Eldorado, Fiskemannen, Unik og Fersk & Ferdig, og til slutt det enda billigere alternativet First Price.

Åpningstider[rediger | rediger kilde]

De fleste av butikkene har lange åpningstider. Det er mange av butikkene som holder åpent fra 07:00 - 23:00 — seks dager i uken. Det er også mange av butikkene som også har åpent på søndag. Dette på grunn av regler i Norge, som sier at butikker over 100kvm ikke har lov å holde åpent på søndager. Men det er også noen unntak fra denne reglen. På turiststeder som campingplasser og feriesteder er det også flere steder du finner butikker som har åpent sju dager i uken. Da er det ofte åpningstider fra tidlig på morgen til sent på kvelden. Dette ansees som nødvendig at folk må handle hver dag når de bor på Campingplasser og lignede. Der er det som kjent enten et veldig lite kjøleskap til mat og drikke, eller ikke i det hele tatt.

Åpning av nye butikker[rediger | rediger kilde]

Kiwi åpnet i løpet av 2008 sine første butikker i Danmark. Ved lanseringen var det strid om navnet, da den danske dagligvarekjeden Netto mente de var først ute i landet med å registrere «Kiwi» som varemerke.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b E24, 22. juni 2008
  2. ^ Artikkel på dt.no, 5. februar 2011
  3. ^ «Storstilt Kiwi-åpning på Sokna». Ringerikes Blad. Besøkt 16.05.2014. 
  4. ^ «Kiwi-sjef Per-Erik Burud er funnet». Aftenposten. Besøkt 31.03.2013. 
  5. ^ Hjemme siden til KIWI, fordeler og avtaler.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

bedriftsstubbDenne bedriftsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.