Kiwi (dagligvarekjede)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
En Kiwibutikk i Danmark.

Kiwi (stilisert som KIWI) er et norsk kjedekonsept innen dagligvarer som ble startet i Hokksund i 1979[1] og er i dag Norges nest største dagligvarekjede målt i omsetning[2] Den er landets største målt i antall butikker.[3] Kiwi er en del av NorgesGruppen og består per mars 2016 av 608 butikker i Norge[4][ikke i angitt kilde] og 102 butikker i Danmark. I juli 2011 gikk Jan Paul Bjørkøy inn i stillingen som konstituert Kiwi-sjef etter at den mangeårige lederen Per-Erik Burud omkom i en båtulykke på Tjøme[5].

Navnet på butikkjeden kommer fra etternavnet til gründerne Tor og Henning Kirkeng samt Svein Wike hvor de to første bokstavene i etternavnene Kirkeng og Wike danner KIWI.

Butikkjedens omsetningsvekst kan knyttes til flere ulike kontinuerlige kampanjer hvor noen var planlagt å være kortvarige, men som siden er utvidet til faste kampanjer.[6] Kampanjene er holdbarhetsgaranti, bleieavtale, kvalitetgaranti på frukt og grønt og «momskutt» på frukt og grønt. I 2009 lanserte kjeden kampanjen «Go'Helg», som også ble en permanent ordning.

KIWI opererer med tre prisnivåer: Kjente varemerker som er det dyreste alternativet, ett som er billigere med lavprismerker som Eldorado, Fiskemannen, Unik og Fersk & Ferdig, og til slutt det enda billigere alternativet First Price. Disse lavprismerkene brukes også av de andre butikkene til NorgesGruppen.

Åpningstider[rediger | rediger kilde]

De fleste av butikkene har lange åpningstider, og mange av butikkene som holder åpent fra 07:00 - 23:00 — seks dager i uken. Det er også noen av butikkene som også har åpent på søndag.

Åpning av nye butikker[rediger | rediger kilde]

KIWI åpnet i løpet av 2008 sine første butikker i Danmark. Ved lanseringen var det strid om navnet, da den danske dagligvarekjeden Netto mente at den var først ute i landet med å registrere «Kiwi» som varemerke.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

bedriftsstubbDenne bedriftsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.