Malaysiatiger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Malaysiatiger
Vitenskapelig(e)
navn
:
Panthera tigris jacksoni
Alt. navn: malaysiatiger
Artstilhørighet: tiger,
brølekatter,
store kattedyr
Rødlistestatus: ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

EN — Sterkt truet[1]

Habitat: tropisk miljø
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for Malaysiatiger

Malaysiatiger (Panthera tigris jacksoni) er en truet underart av tiger som holder til på Malayahalvøya i Malaysia.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Malaysiatigeren ble oppdaget av en gruppe forskere som gjennom 20 år studerte tigere i Asia. Gruppen, som var ledet av Stephen J. O'Brien, publiserte sine oppsiktsvekkende resultater i desember 2004. Den tok for seg 134 tigere, fra Russland, India, Kina og andre land i området, og utførte en omfattende DNA-analyse av disse dyrenes genmateriale. Det ble da oppdaget at de sydlige tigrene på Malayahalvøya i Malaysia var så forskjellige fra indokinatigeren, som man hittil trodde disse tigrene tilhørte, at de måtte omklassifiseres som en egen underart.

Malaysiatigeren er altså svært lik indokinatigeren i sitt utseende, så like at de hittil har vært betraktet som en og samme underart, men det finnes altså distinkte forskjeller mellom dem. Forskjeller som er så store at forskerne har omklassifisert den som en egen underart.

Bestanden[rediger | rediger kilde]

Malaysiatigeren skal ha en liten populasjon rett syd for Phuket i Thailand, men hovedbestanden finnes sør for Songkhla (Thailand) og sydover inn i de sentrale fjellstrøkene på Malayahalvøya i Malaysia.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]