Snøhetta (arkitektfirma)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Snøhetta AS
Skur 39 Vippetangen Oslo.jpg
Snøhettas hovedkontor i skur 39 på Vippetangen
Org.formAksjeselskap
Org.nummer998 597 013
Bransje Arkitektkontor
Etablert1989
HovedkontorVippetangen
Antall ansatteCa. 180
Nettsidesnohetta.com
Operahuset i Bjørvika
Biblioteket i Alexandria. Innristningene på utsiden er laget i samarbeid med Jorunn Sannes og Kristian Blystad.[1]
Bærum kulturhus
Viewpoint Snøhetta
Petter Dass-museet sett fra sjøsiden.

Snøhetta er et internasjonalt arkitektur-, landskapsarkitektur-, interiørarkitektur- og designfirma med kontor i Oslo og New York. Firmaet er mest kjent for Biblioteket i Alexandria i Egypt og operabygget i Bjørvika i Oslo.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1987 bestemte landskapsarkitektene Johan Østengen, Berit Hartveit, Inge Dahlman og Alf Haukeland å flytte sammen med arkitektene Kjetil Trædal Thorsen og Øyvind Mo i et felles kontorlokale i Storgata i Oslo. Ideen var at man, i tillegg til å dele kontor, skulle jobbe på tvers av fagene og føre arkitektur og landskapsarkitektur sammen i en og samme designprosess. Selskapets navn var Snøhetta arkitektur og landskap AS.

Kontoret lå på loftet over det «brune» skjenkestedet Dovrehallen og derfor kalte man stedet for Snøhetta. Snøhetta er det høyeste fjellet, 2286 moh., i fjellmassivet Dovrefjell.

I 1989 meldte Snøhetta seg på den internasjonale arkitektkonkurransen for det nye biblioteket i Alexandria i Egypt. Kjetil Thorsen ble enig med sin partner, Øyvind Mo og sin studiekamerat fra Graz i Østerrike, Christoph Kapeller, om at de skulle delta i konkurransen sammen. Fordi Christoph hadde flyttet til Los Angeles bestemte de seg for å leie en leilighet og gjøre arbeidet der. Flere arkitekter ble invitert med for å delta i konkurransearbeidet, Craig Dykers fra USA og Per Morten Josefson fra Norge. Den norske kunstneren, Jorunn Sannes, utarbeidet forslaget til den utvendige steinveggen og den tyske kunsthistorikeren Cordula Mohr hjalp til med beskrivelsen. Konkurransearbeidet ble gjennomført i løpet av en fire-fem uker og viste seg å bli vinnerprosjektet.

Mot slutten av 1989 flyttet Christoph, Craig og Elaine til kontorfellesskapet i Oslo. Et aksjeselskapet ble etablert med åtte likeverdige partnere: Kjetil Trædal Thorsen, Johan Østengen, Christoph Kapeller, Øyvind Mo, Craig Dykers, Per Morten Josefson, Martin Rubik og Alf Haukeland. Selskapet endret navn til Snøhetta AS. Snøhetta har idag to majoritetseiere, Kjetil Thorsen og Craig Dykers. I tillegg er det ytterligere fire eiere, Robert Greenwood, Ole Gustavsen, Jenny B. Osuldsen og Tarald Lundevall.

Gjennom de siste 10 årene har Snøhetta vunnet flere store prosjekter verden rundt, som bla. national September 11 Memorial Pavilion i New York, SFMOMA, i San Francisco, King Abdulaziz Centre for World Culture i Saudi Arabia, Times Square i New York og Busan Operaen i Sør-Korea.

Prosjekter[rediger | rediger kilde]

Priser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bibliotheca Alexandrina fra Snøhetta
  2. ^ «Snøhetta tar Karl Johans gate til New York». Aftenposten. 23. juni 2010. Besøkt 15. juni 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]