Skoggjøkveps

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skoggjøkveps
Skoggjøkveps
Vitenskapelig(e)
navn
:
Dolichovespula omissa
(Bischoff, 1761)
Norsk(e) navn: skoggjøkveps[1]
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Vepser
Familie: Stikkvepser
Slekt: Dolichovespula
Habitat: på land
Utbredelse: Europa
?

Skoggjøkveps (Dolichovespula omissa) er en art i familien stikkeveps.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Skoggjøkveps er utbredt i hele verden, i litt varmere strøk. I Norge er den sjelden og er funnet bare noen få ganger på østlandet og vestlandet. Den synes å mangle på sørlandet.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

Skoggjøkveps varierer i størrelsen og er mellom 15-18 millimeter lang. Fargene er typiske for stikkvepser, gult og svart. Vingene er svakt brunlige.

Skoggjøkveps hører til i slekten av langkinnet stikkveps (Dolichovespula), der avstanden mellom fasettøyets nedre kant og kjeven er lengre enn følehornets bredde. Munnskjoldet er gult med lyse hår og en liten mørk prikk i midten, men denne forekommer også hos andre stikkvepser. Munnskjoldet har to markerte spisse hjørne nederst. Klørne har, som hos alle gjøkvepser, en ekstra tann på innsiden. Denne mangler hos stikkvepser med arbeidere.

De store fasettøynene har en kraftig innskjæring i fremkanten, slik at de får en C-form. Bare den nederste delen av øyeinnsjeringen er gul. På toppen av hodet, mellom fasettøynene, finnes tre punktøyne.

Gjøkvepser kan ikke stikke, og mangler stikkebrodd. Det finnes bare befruktningsdyktige hanner og hunner.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Skoggjøkveps er rovdyr og lever av andre mindre dyr, ofte larver til insekt som lever i vegetasjonen. Dersom byttet har bein eller vinger, fjernes disse med de kraftige kjevene. Larvene blir matet med en blanding av byttedyr, nektar og spytt.

Skoggjøkveps hører til de såkalte «gjøkvepsene» og mangler arbeidere og bygger ikke bolet selv. Det finnes bare befruktningsdyktige hunner og hanner. De er sosiale parasitter og snylter på andre sosiale stikkvepser.

Skoggjøkveps snylter i svermene til skogveps. Gjøkvepshunnen forsøker å komme seg inn i et etablert samfunn og dersom hun lykkes, tar hun over svermen (samfunnet), og bare hennes avkom blir alt opp. Bolet går etterhvert til grunne fordi det ikke lengre kommer nye arbeidere, men bare gjøkvepser. Disse parer seg om høsten. Bare de befruktede hunnene overlever vinteren.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 1. august 2020. Besøkt 1. august 2020. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]