Euparagiinae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Euparagiinae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Euparagiinae
Ashmead, 1902
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Årevinger
Familie: Stikkvepser
Antall arter: 10 beskrevne
Habitat: ørken
Utbredelse: bare i sørvestlige Nord-Amerika
Delgrupper:

Euparagia spp. er en slekt av stikkvepser (Vespidae) som utgjør en underfamilie for seg, Euparagiinae. Slekten ble tidligere regnet til underfamilien pollenvepser (Masarinae), men fylogenetiske analyser tyder på at den ikke er nært beslektet med disse, men derimot er søstergruppen til resten av Vespidae. Slekten finnes bare i ørkenområdene i det sørvestlige Nord-Amerika.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Ganske små stikkvepser (gjerne 6–7 mm). Hodet er påfallende stort, fasettøynene ovale med en v-formet innskjæring i den øvre delen av innerkanten. Antennene er forholdsvis korte. Thorax er svart med gule skuldre, gult scutellum og en lite, lys flekk ved bakkanten av mesonotum (den midtre ryggplaten på thorax), og på hannens forbein er coxa og trochanter omdannet på ulike måter. Bakkroppen (gaster) er gul og svart, beina forholdsvis korte og gule. De skiller seg fra andre stikkvepser ved vingenes årenett.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De lever i ørken og ørkenaktige områder. Euparagia er solitære vepser. Larvebiologien er bare kjent for Euparagia scutellaris. Hos denne arten forsyner hunnen larvene i reiret med snutebille-larver.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten Euparagia har en ganske begrenset utbredelse og finnes bare i de tørre områdene i det sørvestre USA og tilstøtende områder i det nordvestre Mexico. Fossiler viser at gruppen tidligere har vært vidt utbredt, de gjenlevende artene er relikter, rester av en gruppe som en gang var mye større.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]