Enggjøkveps

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Enggjøkveps
Enggjøkveps
Vitenskapelig(e)
navn
:
Dolichovespula adulterina
(du Buysson, 1905)
Norsk(e) navn: enggjøkveps,
(saksisk gjøkveps)
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Årevinger
Familie: Stikkvepser
Slekt: Dolichovespula
Habitat: på land
Utbredelse: Europa
?

Enggjøkveps (Dolichovespula adulterina) også kalt saksisk gjøkveps, er en art i familien stikkeveps. Den tilhører gjøkvepsene (som ikke er en enhetlig systematisk gruppe).

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Enggjøkveps er utbredt i Europa, i litt varmere strøk. I Norge finnes den nord til Troms.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Enggjøkveps hører til i slekten av langkinnet stikkveps (Dolichovespula), der avstanden mellom fasettøyets nedre kant og kjeven er lengre enn følehornets bredde. Den varierer i størrelsen og er mellom 14-17 millimeter lang. Fargene er typiske for stikkvepser, gult og svart. Vingene er svakt brunlige.

De store fasettøynene har en kraftig innskjæring i fremkanten, slik at de får en C-form. Bare nederste del av øyeinnskjæringen har gul farge. Munnskjoldet har to markerte spisse hjørne nederst. På toppen av hodet, mellom fasettøynene, finnes tre punktøyne. Klørne har, som hos alle gjøkvepser, en ekstra tann på innsiden. Denne mangler hos stikkvepser med arbeidere.

Gjøkvepshanner mangler stikkebrodd og kan ikke stikke. Det finnes bare befruktningsdyktige hanner og hunner.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Enggjøkveps er rovdyr og lever av andre mindre dyr, ofte larver til insekt som lever i vegetasjonen. Dersom byttet har bein eller vinger, fjernes disse med de kraftige kjevene. Larvene blir matet med en blanding av byttedyr, nektar og spytt. Men siden gjøkvepsene mangler arbeidere, mates deres larver av vertens arbeidere.

Enggjøkveps hører til gjøkvepsene og mangler arbeidere og bygger ikke bolet selv. Det finnes bare befruktningsdyktige hunner og hanner. De er sosiale parasitter og snylter på andre sosiale stikkvepser.

Enggjøkveps snylter i bolene (samfunnene) til norsk veps og engveps. Gjøkvepshunnen forsøker å komme seg inn i et etablert samfunn. Dersom hun lykkes, overtar hun samfunnet, og bare hennes avkom blir alt opp. Bolet går etterhvert til grunne fordi det ikke lenger kommer nye arbeidere, men bare gjøkvepser. Disse parer seg om høsten. Bare de befruktede hunnene overlever vinteren.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]