Papirvepser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Papirvepser
Polistes sp.
Nomenklatur
Polistinae
Lepeletier, 1836
Populærnavn
papirvepser, rosettvepser
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenVepser
FamilieStikkvepser
Økologi
Antall arter: 1100 arter i verden, 9 i Europa, én i Norge
Habitat: på land
Utbredelse: kosmopolitter
Inndelt i

Papirvepser (Polistinae) er en gruppe av vepser som tilhører familien stikkvepser (Vespidae). Gruppen omfatter er artsrik med rundt 1100 kjente arter, men bare ni er funnet i Europa og bare én i Norge. Papirvepser er artsrike i tropiske områder.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore til store (), lite hårete vepser, vanligvis svarte med gule eller røde flekker og tverrstriper. Hodet er stort og bredt, antennene er sylindriske og middels lange, lenger hos hannene enn hos hunnene. Fasettøynene er nyreformede og forholdsvis små, overkjevene (mandiblene) er store og skarpkantede. Ansiktet og pannen har gjerne gule tegninger. Forkroppen (thorax) er svart eller rødlig med smale, gule streker, bakkroppen er konisk, med markert "vepsetalje" (petiolus), tverrstripet i gult og svart. De kan kjennes fra Vespinae på at petiolus er nokså lang, mens den er meget kort hos Vespinae. Utseendet til Polistinae blir kopiert av mange ulike insekter.

Polistes dominula

Levevis[rediger | rediger kilde]

Papirvepser er sosiale vepser, men koloniene er ikke så store som hos Vespinae, typisk er det ikke mer enn noen titalls hunner i en koloni. Hos denne gruppen er det ofte ikke noe klart skille mellom dronning og arbeidere, alle hunnene kan legge egg, men det er vanlig at noen dominante individer legger flere egg og dessuten spiser egg lagt av andre. Bolene er ikke lukkede som hos Vespidae men åpne, typisk med en lang stilk som ender i en rosettlignende plate av sekskantede yngelceller. Vepsene sitter på denne platen.

Giftig stikk[rediger | rediger kilde]

Alle hunner i Polistinae er utstyrt med en giftbrodd, som er et omdannet eggleggingsrør koblet til giftkjertler. Stikkene fra noen store. tropiske arter kan være livsfarlige, de angriper samlet om man forstyrrer bolet.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne underfamilien er de dominante, sosiale vepsene unntatt i de nordlige områdene der Vespinae er mer fremtredende.

Systematisk inndeling / europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Mischocyttarus flavitarsis
Ropalidia sp.

Stikkvepsenes systematikk er uavklart. Blant annet kan slekten Polistes (Rosettvepser (Polistinae)) være inkludert i Vespinae. Denne oversikten har fokus på europeiske arter, men har med noen flere.

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]