Hopp til innhold

Grenen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skagen – med Grenen – fra satellitt (NASA - WorldWind)
Stranden på vestsiden av Grenen.

Grenen nord for Skagen er spissen av Skagens Odde, som er Danmarks nordligste punkt. Grenen er dannet av sand, som er transportert nordover av vinden langs hele Jyllands vestkyst. Odden vokser gjennomsnittlig med ca. 10 meter om året i nordøstlig retning mot Sverige.

Ved Grenen møtes to hav – Skagerrak og Kattegat, og det kan ses på bølgene, som kommer fra hver sin side. Det skaper voldsomme strømforhold, som gjør at det er strengt forbudt og forbundet med livsfare å bade der. Man kan gjerne vasse, og prøve å stå med en fot i Skagerrak og en fot i Kattegat.

Grenen er et vakkert og populært utfluktsmål. Mange turister samles i sommerhalvåret på grenens ytterste spiss. Mange er fraktet ut med den populære «Sandorm» – traktorer med passasjervogner – som kjører i skytteltrafikk fra parkeringsplassen ved Grenen kunstmuseum til Grenens ytterste spiss.

Skagens Odde og Grenen er ikke bare populære blant turister. Rovfugl flokkes her i trekktiden om våren. Stedet er Nordeuropas beste observasjonssted for rovfugl under vårtrekket. Rovfuglene er sveveflyvere, som utnytter oppdrift, som kun dannes over land. De krysser derfor helst ikke store strekninger over åpent hav, og fuglene som kommer sydfra ledes dermed langs kysten hele veien opp til odden, hvor de samles før de krysser Kattegat de 65 kilometerne over til Sverige, på vei mot hekkeplassene nordpå. Det ses flest rovfugl på odden, hvis vinden er i sydøst. Ved vestavind blir fuglene presset lenger østover og velger da en rute over Fyn og Sjælland.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]