Scary Movie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Scary Movie
Generell informasjon
SjangerKomedie / Skrekk / Parodi / Crazykomedie
Utgivelsesår2000
Prod.landUSA
Lengde1 t. 28 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegiKeenen Ivory Wayans
ProdusentEric L. Gold
Lee R. Mayes
ManusforfatterShawn Wayans
Marlon Wayans
Buddy Johnson
Phil Beauman
Jason Friedberg
Aaron Seltzer
MusikkDavid Kitay
SjeffotografFrancis Kenny
KlippMark Helfrich
Foran kamera
MedvirkendeAnna Faris
Shawn Wayans
Marlon Wayans
Jon Abrahams
Carmen Electra
Shannon Elizabeth
Annen informasjon
BudsjettUSD 19 millioner
Prod.selskapDimension Films
Gold/Miller Productions
Wayans Bros. Entertainment
Premiere7. juli 2000 (USA)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Scary Movie er en amerikansk filmkomedie fra 2000 regissert av Keenen Ivory Wayans. Filmen parodierer kjente amerikanske skrekk- og thrillerfilmer som var populære på slutten av 90-tallet. Hovedvekten ligger på filmer som Skrik og I Know What You Did Last Summer, men spiller også på filmer som Den sjette sansen, The Matrix og The Blair Witch Project.

Den har fått fire oppfølgere: Scary Movie 2, Scary Movie 3, Scary Movie 4 og Scary Movie 5.

Filmen ble en suksess hos publikum,[1] men ble ikke så godt mottatt av anmelderne. Mange av anmeldere mente at bruken av grovheter og vulgæriteter var overdrevet.[2]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

18 år gamle Drew Decker (spilt av Carmen Electra) mottar en truende telefon-samtale når hun er hjemme alene. Drew blir deretter jagd av noen utkledd som Ghostface, som stikker henne i brystet og fjerner et silikon-implantat før hun blir myrdet av Ghostface. Cindy Campbell (spilt av Anna Faris) møter kjæresten Bobby og vennene hennes, Brenda, Ray, Greg og Buffy. Reportere fra forskjellige TV-stasjoner og aviser, inkludert journalist Gail Hailstorm, kommer til skolen deres i kjølvannet av det brutale mordet på Drew. Gail forsøker å flørte med Buffys intellektuelt-funksjonshemmede bror Doofy i håp om å skaffe informasjon om Cindy og vennene hennes.

Cindy innser at Drew ble myrdet nøyaktig ett år etter at hun og vennene hennes ved et uhell drepte en mann. I løpet av en skjønnhetskonkurranse den kvelden, blir Greg drept samtidig som publikum ser på. Men publikum tror dette bare er ett skuespill som var en del av festen den kvelden. Når Cindy har gått hjem alene angriper drapsmannen henne, men trekker seg unna når Cindy kontakter politiet. Bobby ankommer og blir arrestert etter at en kniv og en mobiltelefon faller ut av lommen hans. Når Cindy overnatter hos Buffy og Doofy, mottar hun en hånende telefon-samtale fra drapsmannen. Dagen etter blir Bobby løslatt fra fengsel. Buffy blir halshugget av drapsmannen, selv om hennes avskårne hode fortsetter å snakke.

Den kvelden går Ray og Brenda på kino for å se Shakespeare in Love, hvor Ray blir knivstukket i øret. Morderen forsøker deretter å gå etter Brenda. Men sinte kino-tilskuere som er lei av Brendas frekke og motbydelige oppførsel, dreper henne før drapsmannen får muligheten til det. Cindy holder fest hjemme hos seg selv, og håper at hun er trygg sammen med flest mulig mennesker. I løpet av festen har Bobby og Cindy sex. Plutselig dukker morderen opp igjen, knivstikker Bobby og forsvinner raskt igjen.

Bobby og Ray konfronterer Cindy på kjøkkenet og kunngjør at de skal drepe henne og faren hennes, men at de bare kopierer en annen morder. Men planen deres mislykkes når Ray ondskapsfullt knivstikker Bobby gjentatte ganger, sint fordi favoritt-programmet hans på TV er avlyst. Den ekte morderen dukker opp igjen, og går etter Ray. Cindy sparker morderen ut av et vindu. Men morderen forsvinner imidlertid før politiet rekker å dukke opp. Senere ved en politistasjon forsøker Cindy og en sheriff (spilt av Kurt Fuller) hvem som var den virkelige seriemorderen.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Scary Movie (2000) - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com. Besøkt 24. august 2019. 
  2. ^ «Scary Movie (2000)». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 24. august 2019. «Critics say Scary Movie overloads on crudity and grossness to get its laughs.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata