Ghostface

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ghostface (alternativt skrevet som Ghost Face eller GhostFace) er en fiktiv identitet benyttet av en rekke forskjellige karakterer i Scream-filmene. Ghostface dukket først opp i Scream fra 1996, som en forkledning som ble brukt av tenåringene Billy Loomis (spilt av Skeet Ulrich) og Stu Macher (spilt av Matthew Lillard) når de begår en rekke mord i den fiktive byen Woodsboro i California.

Billy / Stu som Ghostface knivstikker ofte sine offer mange ganger etter å ha drept dem, bortsett fra drapet på Tatum Riley som døde i en mekanisk garasjeport. Den andre Ghostface, skapt av Mickey og Mrs. Loomis, knivstakk ofte sine offer i hjel med flere knivstikk, men ofte på et offentlig sted eller med flest mulig vitner. Den tredje Ghostface, skapt av Sidneys halv-bror Roman, foretrakk mer rene drap med færre presise knivstikkinger. Men han brukte teater-effekter og film-rekvisitter for å narre eller angripe ofrene sine.

Identiteten brukes først og fremst som en forkledning for filmens viktigste antagonister, for å skjule den virkelige identiteten deres når de gjennomfører en rekke mord, og har som sådan blitt fremstilt av flere forskjellige skuespillere. Ghostface kontakter ofte sine tiltenkte offer på forhånd, for å håne eller true dem. Den skiftende identiteten til personen under masken betyr at Ghostface hadde flere forskjellige motivasjoner, for eksempel hevn eller berømmelse. Men hver morder deler det felles ønsket om å angripe Sidney Prescott (spilt av Neve Campbell) på grunn av en rekke hendelser indirekte forårsaket av moren hennes Maureen.

Ghostface-personaen forblir den samme gjennom samtlige Scream-filmer, med en svart hette og kappe, og en hvit gummi-maske som ligner på et spøkelse med et skrikende uttrykk. Selv personen under Ghostface-utkledningen er menneskelig, viser karakteren ofte ekstrem holdbarhet mot fysisk skade, og unaturlig veldig høy fysisk styrke. Samt en nesten overnaturlig evne til å snike seg innpå sine offer, og er i stand til å dukke opp og forsvinne fra tilsynelatende umulige situasjoner. Når han konfronterer sitt tiltenkte offer, blir Ghostface fremstilt på forskjellige måter: noen ganger som rask og effektiv. Men andre ganger som klønete - eller som kolliderer med forskjellige gjenstander, noe som forhindrer ham fra å følge etter sine tiltenkte offer - en egenskap som varierer, basert på hvem som benytter seg av Ghostface-kostymet. Ghostface har for vane å håne sine offer, og bruke lenger tid på et drap når morderen ser ut til å ha en klar fordel.

Motivasjonene for drapene variere i hver film, avhengig av hvilken morder som gjemmer seg bak kostymet. Billy ppåstår å ha blitt drevet til sinnssykdom på grunn av morens forlatelse, en hendelse han skyldte på Maureen. Etter å ha tatt hevn på Maureen, velger han å fortsette som seriemorder. Men Stu mener at gruppe-press fra jevnaldrende var hans motivasjon, for å begå drap som Ghostface. I Scream 2 siterer Mrs. Loomis hevn som sin motivasjon, mot personen hun holder ansvarlig for sønnens død - nemlig Sidney Prescott. Men Mickey ønsker bare berømmelsen, som hans involvering i drapene vil sørge for når han blir oppdaget.

Utdypende handling[rediger | rediger kilde]

I den første Scream-filemn (fra 1996) ringer Ghostface til tenåringen Casey Becker (spilt av Drew Barrymore) for å plage henne, før han slutt myrder hennes kjæreste Steve Orth (spilt av Kevin Patrick Walls) før Casey selv blir myrdet. Identiteten som Ghostface har blitt adoptert av de primære antagonistene til hver påfølgende Scream-film for å skjule gjerningspersonens egentlige identitet. I den originale Scream blir identiteten brukt av en morder som begår en rekke drap i den fiktive byen Woodsboro, California. Snart begynner Sidney Prescott (spilt av Neve Campbell) å motta hånende og truende telefon-samtaler fra Ghostface. Morderen påstår å sitte på kunnskap om hennes mor Maureen Prescott (spilt av Lynn McRee) som ble brutalt voldtatt og drept, ett år før hendelsene i den første filmen. Drapet på Maureen ble først skyldt på karakteren Cotton Weary (spilt av Liev Schreiber) men Ghostface-forkledningen lar mistankene fort falle på forskjellige mennesker, inkludert Sidneys kjæreste, Billy Loomis, Sidneys far, Neil Prescott, Sidneys bestevenn Randy Meeks, samt en annen student, Stu Macher.

Ghostface blir i løpet av filmen avslørt som både Billy og Stu, som avslører at de myrdet Sidneys mor og deretter forsøkte å legge skylden på Cotton. I den første filmen blir Sidney reddet av Gale Weathers (spilt av Courteney Cox) som skyter Billy for å hindre ham fra å drepe Sidney. Ghostfaces andre opptreden var i Scream 2 (fra 1997) hvor karakteren igjen ble brukt som en forkledning av de viktigste antagonistene. En serie drap skjer ved Windsor College, hvor Sidney nå befinner seg. Morderne håner igjen Sidney og forsøker å drepe henne, og senere dreper Randy Meeks. Ghostface-forkledningen gjør at mistankene faller på flere forskjellige karakterer, inkludert Cotton igjen, og Sidneys kjæreste Derek Feldman. Imidlertid avslører Mickey Altieri (spilt av Timothy Olyphant) en venn av Derek, seg selv som morderen - som søker berømmelse. Mickeys medskyldige blir avslørt for å være Billys mor (spilt av Laurie Metcalf) under aliaset Debbie Salt, som ønsker hevn mot Sidney etter sønnen Billys død. Mrs. Loomis skyter også Mickey, og forsøker å drepe Sidney. Cotton kommer Sidney til hjelp, og skyter fru Loomis i brystet. Sidney skyter deretter fru Loomis i hodet en gang til, bare for å være sikker på at fru Loomis aldri kan plage dem lenger.

I Skrik 3 (fra 2000) kommer det en ny Ghostface-morder som dreper både Cotton og hans kjæreste Christine Hamilton (spilt av Kelly Rutherford) i et forsøk på å oppdage hvor Sidney Prescott befinner seg nå. Morderen etterlater også fotografier av Maureen på åstedene, for å trekke Sidney ut av tilbaketrukkethet. Samtidig dreper Ghostface flere av rollebesetningen til "Stab 3" en fiktiv film basert på Sidney Prescott, og hennes tidligere erfaringer med en tidligere Ghostface. Etter hvert blir Ghostface avslørt som Sidneys ukjente halv-bror Roman Bridger (spilt av Scott Foley) født av moren deres Maureen etter at hun flyttet til Hollywood i forsøk på å begynne som skuespiller under navnet Rina Reynolds. Men etter å ha blitt gjeng-voldtatt og impregnert på en fest, gav hun opp Roman for adopsjon. Han forsøkte å oppsøke henne mange år senere, bare for å bli avvist. Roman begynte deretter å forfølge Maureen, og filme hennes forhold til en rekke andre menn - inkludert Hank Loomis, faren til den første Ghostface-morderen Billy Loomis.

Roman brukte disse opptakene til å avsløre for Billy hvorfor moren hans hadde "forlatt" ham før han overbeviste Billy om å drepe Maureen. Dette utløste hendelsene som fant sted Scream og Scream 2. Roman forsøker også å drepe Sidney, fordi hun hadde det familie-livet som Roman ble nektet som barn. I tillegg brukte Roman fotografier, og den syntetiserte stemmen til Maureen, for å håne Sidney - og for å narre Sidney til å tro at hun var i ferd med å miste forstanden. Med Sidneys hjelp klarer vennen hennes Dewey Riley (spilt av David Arquette) å drepe Roman.

I Scream 4 (fra 2011) dukker en annen Ghostface-morder opp i Woodsboro igjen, på 15-årsdagen for den første Ghostface-massakren utført av Billy og Stu. Denne nye morderen gjenskaper hendelser fra den første Scream-filmen, men denne morderen filmer også sine drap for å produsere sin egen film. Ghostface dreper flere tenåringer og politifolk, før de blir avslørt som Sidneys kusine Jill Roberts (spilt av Emma Roberts) og hennes venn Charlie Walker (spilt av Rory Culkin) som har til hensikt å drepe Sidney, og deretter anklage Jills tidligere kjæreste Trevor Sheldon (spilt av Nico Tortorella) men Jill forråder Charlie og stikker ham gjennom hjertet med kniv.

Jill, ekstremt misunnelig på Sidney, å oppnå lignende berømmelse som den eneste overlevende etter denne nye massakre. Men Charlie hjelper henne både av disse grunnene, og på grunn av hans kjærlighet til Jill. Jill dreper tilsynelatende Sidney, før hun med vilje knivstikker seg selv - for å få seg til å fremstå som et offer etter Ghostface. Etter å ha blitt ført til et sykehus, informerer Dewey henne om at Sidney faktisk har overlevd. Jill forsøker å drepe Sidney for godt, men dette blir forhindret av Dewey, Gale og Judy Hicks (spilt av Marley Shelton) lenge nok til at Sidney kan skyte JIll og drepe henne.

Den fjerde Ghostface, skapt av Jill og Charlie, forsøkte å filme hvert eneste drap de begikk. Charlie knivstakk flere ganger ofrene sine i hjel, på en mest mulig ond og brutal måte. Men Jill stort sett knivstakk sine ofre bare én gang. De offentliggjorde også noen av drapene sine, å få oppmerksomhet og media-oppslag skrevet om mordene deres. I Skrik 5 (fra 2022) den femte filmen i franchisen, planlegger to Scream-tilhengere, Amber Freeman og Richie Kirsch, å gjenopplive Ghostface enda en gang.