Fryktens sommer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Fryktens sommer
orig. I Know What You Did Last Summer
Generell informasjon
Sjanger Skrekk / Slasher
Nasjonalitet USA
Utgitt 1997
Lengde 1 t. 40 min.
Språk Engelsk
Aldersgrense 15
Bak kamera
Regissør Jim Gillespie
Manus Kevin Williamson
Produsent William S. Beasley
Neal H. Mortiz
Stokely Chaffin
Musikk John Debney
Sjeffotograf Denis Crossan
Foran kamera
Hovedroller Sarah Michelle Gellar
Jennifer Love Hewitt
Ryan Phillippe
Freddie Prinze jr.
Annen informasjon
Distributør Columbia Pictures
Budsjett USD 17 millioner
Totalomsetning USD 125 millioner
Premierer 17. oktober 1997 (USA)
23. januar 1998 (Norge)
Eksterne lenker

Fryktens sommer (originaltittel: I Know What You Did Last Summer) er en amerikansk skrekkfilm (slasher) fra 1997 med Sarah Michelle Gellar, Ryan Phillippe, Freddie Prinze jr. og Jennifer Love Hewitt i hovedrollene. Regi er ved Jim Gillespie og manus ved Kevin Williamson (som også hadde manus på Skrik). Manus er basert ei bok av Lois Duncans med samme tittel fra 1973.

Filmen har fått to oppfølgere: Fryktens sommer 2 (1998) og I'll Always Know What You Did Last Summer (2006), hvorpå sistnevnt ble lansert direkte på video. Frykten sommer er en av flere filmer fra 1990-tallet som var inspirert av suksessen til Wes Cravens slasherfilm Skrik, fra 1996.

Den fikk forholdsvis lunken mottakelse av filmanmelderne, men ble en ganske stor publikumssuksess på amerikanske kinoer. Den ble en moderat suksess utenfor USA. Jennifer Love Hewitt og Sarah Michelle Gellar ble tildelt hver sin Blockbuster Entertainment Award.

Handling[rediger | rediger kilde]

De fire vennene Julie, Helen, Ray og Barry feirer at de er ferdig på High School. På vei hjem fra feiringen kjører de ruspåvirkede ungdommene på en skikkelse som dukker opp fra intet på den øde landeveien. Ungdommene stanser bilen i håp om at det bare var et dyr de traff, men får panikk da de finner et livløst menneske. Da en annen jevnaldrende bekjent, Max, kommer kjørende mot dem, gjemmer de den tilsynelatende livløse kroppen i veikanten. Etter at faren er over enes de om å dumpe kroppen i sjøen og sverger taushet for å skjule sin forbrytelse. Men da de er i ferd med å dumpe ham fra kaia våkner mannen til live og tar tak i den ene av ungdommene. Det oppstår panikk, men etter noen tumulter klarer ungdommene å velte ham i sjøen.

Sommeren etter, etter sitt første år på college, drar Julie tilbake til den lille fiskerlandsbyen på ferie. Julie er en nervebunt. Forrige sommers hendelse har satt dype spor, og studiene har gått dårlig. Etter kort tid mottar hun mystisk brev hvor det står «Jeg vet hva dere gjorde sist sommer». Julie blir urolig og kontakter de andre i håp om å få klarhet. Det oppstår usikkerhet blant dem om hvorvidt det er noen som bare tuller med dem – eller om brevet er skrevet av noen som var vitne til deres udåd. Barry mistenker at det er Max som står bak brevet og oppsøker ham derfor på fiskeriet der han jobber for å advare ham mot konsekvensene. Men like etter blir Max drept av en mystisk mann med kjøttkrok, og senere på kvelden blir Barry hardt skadd da den samme morderen forsøker å drepe ham med hans egen bil. Det blir klart for de andre at noen er ute etter dem. Ikke for å få dem arrestert og stilt for retten, men for å drepe dem. De tre gjenværende begynner så å finne ut mere om fiskeren de kjørte på og oppdager at han hadde drept sin venninne to år før ulykken – og at drapet skjedde på eksakt samme sted som påkjørselen. Etter flere sjokkerende opplevelser begynner imidlertid noen av dem å nøste trådene sammen og innser etterhvert at drapsmannen er en annen en den de i utgangspunktet trodde.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Anmelderne og publikum[rediger | rediger kilde]

Fryktens sommer fikk lunken mottakelse av anmelderne og har bare oppnådd 35 % på Rotten Tomatoes[1] og 52% på Metacritic.[2] Den kjente filmanmelderen Roger Ebert var blant dem som gav den dårligst kritikk, mens publikasjoner som Variety og Washington Post var blant de mest positive. The New York Times, Newsweek og USA Today var blandet i sin omtale.[2]

Til tross for lunken mottakelse fra filmanmelderne ble Fryktens sommer en forholdsvis stor publikumssuksess på amerikanske kinoer og en moderat suksess utenfor USA. Den innbrakte over 72 millioner dollar på kino i USA og 53 millioner utenfor, og endte dermed opp på en total på over 125 millioner.[3] Filmen havnet på en 20.-plass over de mest innbringende filmene i USA for 1997 og på en 33.-plass globalt.[3]

Tross suksessen innbrakte den betydelig mindre enn Skrik-filmene.[4]

I Norge[rediger | rediger kilde]

Filmen ble satt opp på norske kinoer i januar 1998. VGs anmelder gav den terningkast fire med begrunnelsen at den var effektiv, men også klisjépreget. Anmelderen mente videre at dette måtte være «drømmefilmen» for unge mennesker som elsker skrekk.[5] Dagbladets anmelder var langt mer negativ og gav den terningkast to. Anmelderen mente det var for mange logiske brister, uten spesielt godt spill og uten originaliteten til Skrik. Anmelderen gav imidlertid ros for filmens fotografering og mente det var der styrken lå.[6]

Priser og nomineringer[rediger | rediger kilde]

År Pris Kategori Resultat
1997 ASCAP Award Top Box Office Films, John Debney Nominert
1998 Saturn Award Beste skrekkfilm Nominert
1998 Blockbuster Entertainment Award Favorite Female Newcomer, Favorite Actress, Jennifer Love Hewitt Vant
1998 Favorite Supporting Actress - Horror, Sarah Michelle Gellar Vant
1998 Favoritt skuespiller - skrekk, Freddie Prinze jr. Nominert
1998 Favoritt skuespillerinne - skrekk, Jennifer Love Hewitt Nominert
1998 Favorite Supporting Actor, Ryan Phillippe Nominert
1998 IHG Award Beste film Nominert
1998 MTV Movie Awards Best Breakthrough Performance, Sarah Michelle Gellar Nominert
1998 Young Artist Award Best Performance in a Feature Film - Leading Young Actress, Jennifer Love Hewitt Nominert

I rollene[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «I Know What You Did Last Summer». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 17. mai 2017. 
  2. ^ a b «I Know What You Did Last Summer». Metacritic. Besøkt 17. mai 2017. 
  3. ^ a b «I Know What You Did Last Summer (1997) - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com (engelsk). Besøkt 17. mai 2017. 
  4. ^ «Horror - Slasher Movies at the Box Office - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com (engelsk). Besøkt 17. mai 2017. 
  5. ^ VG, 23. januar 1998
  6. ^ Jørgensen, Liv (23. januar 1998). «Fisker sprer skrekk». Dagbladet. Besøkt 22. juni 2009. «Det går for seg i temmelig tradisjonelle skrekkfilmvendinger, i en historie med for mange logiske brister, uten spesielt godt spill og uten «Skriks» originalitet. Ikke særlig god dialog, heller.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]