Den sjette sansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den sjette sansen
orig. The Sixth Sense
The Sixth Sense.png
Haley Joel Osment in 2001.jpg
Generell informasjon
GenreSkrekkfilm,[1] thriller, dramafilm
NasjonalitetUSA
Premiere1999
Lengde107 min.
Språk EngelskRediger på Wikidata
Bak kamera
Regissør(er)M. Night Shyamalan[1][2][3][4][5][6]
ManusM. Night Shyamalan
Produsent(er)Kathleen Kennedy, Frank Marshall
MusikkJames Newton Howard
SjeffotografTak Fujimoto
KlippAndrew Mondshein
Foran kamera
MedvirkendeBruce Willis,[7] Haley Joel Osment,[1] Toni Collette,[2] Olivia Williams,[2] Donnie Wahlberg,[3] Peter Anthony Tambakis,[4] Mischa Barton,[3] Glenn Fitzgerald,[3] Trevor Morgan,[3] Bruce Norris,[3] M. Night Shyamalan,[8] KaDee Strickland,[9] Samia Shoaib, Angelica Page
Annen informasjon
FilmformatBredformat
Farve/s.hvFarge
FilmselskapThe Kennedy/Marshall Company
DistributørInterCom (Ungarn), Touchstone Pictures, Netflix
Budsjett40 000 000 dollar[10]
Totalomsetning672 806 292 dollar[11]
Premiere(r)2. August 1999,[12] 30. desember 1999 (Tyskland),[13] 5. januar 2000 (Frankrike)
Eksterne lenker

Den sjette sansen er en amerikansk film fra 1999. Filmen handler om barnepsykologen Malcolm Crowe (Bruce Willis) som forsøker å hjelpe en ensom og forstyrret gutt (Haley Joel Osment).

Filmen fikk god kritikk og ble nominert til seks Oscar-priser, blant annet for beste film, beste kvinnelige birolle (Toni Collette) og beste mannlige birolle (Haley Joel Osment), men vant ingen. Den ble også nominert til en norsk Amanda-pris for beste utenlandske film.

Dette var filmen som etablerte M. Night Shyamalans karriere som regissør. Den har blant annet blitt kjent for sitatet «I see dead people!» («jeg ser døde»), som Cole forteller Malcom på sykehussengen. Replikken ble i 2005 rangert blant de 50 beste replikkene i amerikansk filmhistorie, i kåringen AFI's 100 Years…100 Movie Quotes. Den sjette sansen er også kjent for sin overraskende slutt.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Malcolm Crowe, en psykolog i Philadelphia, kommer hjem en sen kveld med sin kone Anna etter å ha blitt hedret for hans arbeid. En ung mann dukker opp på badet deres og anklager Malcolm for å ha sviktet ham. Malcolm anerkjenner ham som Vincent Gray, en tidligere pasient han behandlet som barn for hallusinasjoner. Neste høst begynner Malcolm å jobbe med Cole Sear (spilt av Haley Joel Osment) en ung gutt. Malcolm føler at han må hjelpe gutten for å rette opp i sine tidligere feil, og forsøke å forsone seg med sin kone. Coles mor Lynn er bekymret for sin sønns sosiale ferdigheter, spesielt etter å ha sett tegn på fysisk skade på kroppen hans.

Cole betror til slutt sin hemmelighet til Malcolm: Han kan se spøkelser, men spøkelsene er uvitende om at de faktisk er døde. I begynnelsen tror Malcolm at Cole har hallusinasjoner, og han vurderer å droppe saken. Etter å ha lyttet til et lydbånd fra en samtale med Vincent, hører Malcolm en gråtende mann som ber om hjelp på spansk - og han innser at Cole faktisk snakker sant. Han foreslår at Cole burde kommunisere med spøkelsene og hjelpe dem med å gjennomføre deres siste ønsker. Cole er i begynnelsen uvillig, men godtar til slutt å hjelpe gutten.

Cole våkner en natt og oppdaget et spøkelse av en jente som kaster opp. Etter å ha funnet ut hvem hun er, går Cole sammen med Malcolm til begravelsen hjemme hos henne. Cole oppdager en video, som han gir til den døde jentas far. Filmen viser jentas mor som forgifter maten til datteren deres. Ved å gjøre dette har Cole reddet jentas yngre søster fra samme skjebne. Cole lærer seg å leve med spøkelsene han ser, og begynner etter hvert å passe inn på skolen. En dag når de sitter fast i trafikken, forteller Cole hemmeligheten sin til moren sin. Lynn tror ikke på ham. Så Cole forteller om bestemoren hans som besøker ham, og han beskriver hvordan moren hennes fulgte med på Lynn i en danse-forestilling da Lynn var barn, og Cole gir detaljer som han ikke kunne ha kjent til.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]