Union Carbide

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Union Carbide
Org.formAksjeselskap
BransjePetroleumsindustri
Etablert1898
Forgjenger(e)Union Carbide and Carbon
MorselskapDow Chemical Company
HovedkontorDanbury
LandUSA
Nettstedwww.unioncarbide.com (en)

Union Carbide Corporation (UCC) er et amerikansk industrikonsern som produserer et bredt spekter av kjemiske produkter. Selskapet har ca. 3 800 ansatte, og er fra 2001 et heleid datterselskap av storkonsernet Dow Chemical Company. Selskapets hovedkontor ligger i Danbury i Connecticut.

Gjennom de siste tiåra har Union Carbide solgt ut store deler av sin virksomhet i USA og i andre land. F.eks. ble selskapets mange anlegg for produksjon av ferrolegeringer og andre metaller solgt på 1980-tallet. UCC hadde på det meste 120 000 ansatte ved om lag 500 fabrikker fordelt på 130 datterselskaper i 40 land.

Med sin solide forankring innen metaller og kjemikalier har Union Carbide vært en viktig leverandør til amerikansk våpenindustri gjennom to verdenskriger og i Manhattanprosjektet. Selskapet opplevde sin største krise etter katastrofen i Bhopal i India, da en gasslekkasje fra fabrikken deres tok livet av mellom 10 000 og 20 000 mennesker, og dermed forårsaket historias største industrikatastrofe. Union Carbide har aldri innrømt noen skyld i katastrofen, selv om det forelå flere rapporter om dårlig sikkerhet ved fabrikken. I stedet har UCC hevda at lekkasjen skyldtes sabotasje.

Produkter[rediger | rediger kilde]

Et hovedprodukt gjennom en stor del av selskapets historie er etylen framstilt av råolje og naturgass. Selskapet foredler etylen til propylen og etylenoksid, og videre til etylenglykol og hundrevis av ulike løsemidler, alkoholer, tensider, aminer og spesialprodukter. Selskapet har også anlegg som produserer plastprodukter som polyetylen og polypropylen. Noen av produktene selges til sluttforbrukere – som etylenglykol som frostvæske og isopropanol som spylevæske – men størstedelen av produksjonen inngår som halvfabrikata i annen industri: etylenaminer til papirindustrien, vinylharpiks for malingsindustrien, biocider til kosmetikkindustrien og polyetylenglykoler til medisinsk industri.

En stor del av UCCs produksjon omsettes i dag internt i moderselskapet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Protester mot Union Carbide i India, 2006

1898 Union Carbide Company (UCC) grunnlegges.

1916 UCC bygger smelteverk for karbider i Sauda i Norge. Uten hensyn til miljøet, noe som var vanlig på den tiden, forårsaket smelteverket forurensning som rammet folk frem til 1980-tallet. Den dødelige lungebrannen var nærmest en folkesykdom.

1917 Union Carbide & Carbon Corporation dannes ved sammenslåing av selskapene Linde Air Products, National Carbon Co, Prest-O-Lite Co og Union Carbide Company.

1920 Union Carbide bygger verdens første fabrikk for produksjon av etylen i Clendenin i Vest-Virginia. Dette markerer starten på petrokjemisk industri.

1923 UC&CC starter bygginga av et fabrikkompleks i South Charleston i West Virginia for produksjon av ulike etylenbaserte kjemikalier.

1930-34 UC&CC står for bygginga av en vannkrafttunnel ved Hawk's Nest i West Virginia. Skjødesløse driftsmetoder og manglende arbeidervern gjør at nærmere 2000 arbeidere dør av silikose.

1939 UC&CC kjøper Bakelite Corporation, en pioner innen plastframstilling

1941 Selskapet etablerer seg med kjemisk industri i Texas City, Texas.

1947 Selskapet overtar en tidligere statlig drevet fabrikk for produksjon av butadien og styren i Institute, West Virginia.

1954 Kjemisk produksjon i Seadrift, Texas.

1957 Union Carbide & Carbon Corporation skifter navn til Union Carbide Corporation.

1966 Oppstart av produksjon i Taft, Louisiana. Kjøp av Jennat Corporation, en produsent av lateks.

1978 Selskapet selger det meste av sin petrokjemiske virksomhet i Europa til BP. En ny fabrikk for produksjon av plantevernmidler etableres nær det tettbefolkede slumstrøket Bhopal ved Mumbai i India.

1981 UCC avhender det meste av sin metallindustri. Norske Elkem kjøper selskapets ferrolegeringsverk: mangansmelteverket i Sauda, silisiumverket i Meraker og mangansmelteverkene i Marietta, Vest-Virginia og Beauharnois, Canada.

1984 42 tonn av den dødelige gassen metylisocyanat lekker ut fra Union Carbides fabrikk i Bhopal og tar livet av 20 000 mennesker.

1989 Union Carbide inngår en avtale med den indiske regjeringa om en erstatning til etterlatte etter Bhopal-katastrofen på til sammen 470 mill. $. Avtalen setter samtidig en stopper for ethvert framtidig erstatningskrav. Union Carbide Company omgjøres til et holdingselskap som eier industriselskapene UCAR Carbon Company, Union Carbide Industrial Gases og Union Carbide Chemicals and Plastics Company.

1991 Mitsubishi kjøper 50 % i UCAR Carbon, som omgjøres til et frittstående selskap.

1992 Union Carbide Industrial Gases skilles ut som frittstående selskap under navnet Praxair.

1995 UCC oppretter flere fellesforetak med oversjøiske partnere innen petrokjemi i Europa, Korea og Kuwait.

1998 Fellesforetak med det malaysiske oljeselskapet Petronas for petrokjemisk produksjon i Malaysia.

2001 Union Carbide blir et heleid datterselskap av The Dow Chemical Company.

2002 En domstol i West Virginia finner Union Carbide skyldig i å ha utsatt ansatte for asbestskader gjennom 35 år, og åpner muligheten for ca. 1000 tidligere arbeidere å søke erstatning for skader.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]