Samuel Morland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Samuel Morland
Født1625[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Berkshire
Død30. des. 1695[5]Rediger på Wikidata
Hammersmith
BeskjeftigelseMatematiker, sivilingeniør, oppfinner, diplomat, ingeniør, spion Rediger på Wikidata
Utdannet vedMagdalene College
NasjonalitetKongeriket England

Samuel Morland, eller Moreland (født 1625 i Berkshire i England, død 30. desember 1695 i Hammersmith i London) var en engelsk akademiker, diplomat, spion, oppfinner og matematiker. Han utviklet nye metoder innen regnemaskiner, hydraulikk og dampenergi.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn og utdanning[rediger | rediger kilde]

Samuel var sønn av Thomas Morland, som var rektor ved kirken i Sulhamstead Bannister. Han ble utdannet ved Winchester School og Magdalene College i Cambridge, der han i 1649 ble utnevnt til «fellow». Han brukte mye av sin tid til å studere matematikk, han var god i latin og kunne gresk, hebraisk og fransk, som på den tid var diplomatspråket. Han underviste ved Cambridge, hvor han møtte Samuel Pepys som han samarbeidet med resten av livet.

Diplomat[rediger | rediger kilde]

Samuel Morland var svært interessert i politikk og da han var ferdig med utdanningen sin begynte han å arbeide innen offentlig administrasjon. I 1653 reiste han til Sverige og i 1655 sendte Oliver Cromwell ham på et oppdrag til Italia for å protestere mot at hertugen av Savoie forfulgte waldensiananerne. Han fungerte som ambassadør i Genève en tid og mens han var der skrev han en bok [6].

Spion[rediger | rediger kilde]

Han arbeidet en tid som assistent for John Thurloe, som var sjef for avdelingen som spionerte til fordel for Det engelske samveldet. Men etter å ha hørt at Richard Willis, Thurloe og Richard Cromwell planla å drepe den framtidige kongen, Karl II, så ble han desillusjonert over regjeringen. Han ble dobbeltagent og begynte å spionere til fordel for den engelske restaurasjonen. Samtidig utviklet han kryptografiske metoder. Denne aktiviteten hjalp ham senere til å bli ansatt ved hoffet.

Oppfinner[rediger | rediger kilde]

Den 18. juli 1660 ble han utnevnt til baronett og fikk en mindre viktig stilling i rettssystemet, men hovedinntekten hans kom fra det at han benyttet kunnskapene sine innen matematikk og hydraulikk til å konstruere ulike maskiner:

  • Han konstruerte vannpumper, for å forsyne Windsor Castle med vann. Rundt 1675 patenterte han en av disse pumpene.
  • Han eksperimenterte med en kruttdreven vannpumpe som benyttet undertrykk når gassen etter en eksplosjon ble avkjølt til å løfte vannervatn. Han utviklet pumper for ulike formål, som å pumpe vann fra brønner, fra dammer og gruver og for å brukes som brannpumpe. Han arbeidet òg med planer for en dampmaskin.
  • En mekanisk addisjonsmaskin, som arbeidet med engelske pund, shilling og pence
  • En regnemaskin som utførte trigonometriske beregninger.
  • En regnemaskin som utførte alle de fire fundamentale operasjonene (addisjon, subtraksjon, multiplikasjon og divisjon). Denne maskinen skal ha vært en av de første som utførte multiplikasjon. En av disse maskinene er oppbevart ved Science Museum i South Kensington i London.
  • I 1671 hevdet han å ha funnet opp en «talende trompet», som trolig var en tidlig versjon av en megafon.
  • Han fikk i oppgave å lage speil til kongen og å holde vedlike trykkeripressene hans
  • I 1681 ble han utnevnt til magister mechanicorum (mester i mekanikk) ved hoffet, som takk for at han hadde ført fram vann til Windsor.
  • Han korresponderte med Pepys om vogner til skipskanoner.
  • Han konstruerte en vekt for et skipsanker
  • Han utviklet en ny type barometer
  • Han lagde en krypteringsmaskin

Fra 1677 bodde Morland i Vauxhall i London og fra 168] i Hammersmith. På sine gamle dager ble synet dårlig og rundt 1692 ble han blind. Han døde den 30. desember 1695 og ble gravlagt den 6. januar 1696 ved Hammersmith kirke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Trove, Trove person-ID 1497827, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ MAK, PLWABN-ID 9810566129105606[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Bibliography of the History of the Czech Lands, oppført som S. Sir Morland, BHCL-UUID 2a9df057-0060-4c0e-8f73-998c500def93[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6n8976g, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Morland, S., The History of the Evangelical Churches of the Valleys of Piemont, 1658.