Hopp til innhold

Science Museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Science Museum
PlasseringExhibition Road
ArkitektRichard Allison
LederIan Blatchford
StyrelederIan Blatchford
Etablert26. jun. 1909
Åpnet1857
Årlig besøkstall2 989 000
Kart
Science Museum
51°29′51″N 0°10′29″V
AdresseExhibition Road, South Kensington, London, SW7 2DD
Nettstedhttps://www.sciencemuseum.org.uk/

Science Museum er et museum for naturvitenskap og teknologi på Exhibition Road i South Kensington i London. Det ble opprettet i 1857 og er en av Londons fremste turistattraksjoner med 2,7 millioner besøkende årlig.[1]

Som andre offentlig finansierte nasjonale museer i Storbritannia krever Science Museum ikke inngangsbilletter, men enkelte midlertidige utstilling kan innebære tilgangsavgift. Museet er en del av Science Museum Group (SMG)[2] etter å ha blitt slått sammen med Vitenskap- og industrimuseet i Manchester i 2012.[3]

Det ble grunnlagt i 1857 med Bennet Woodcroft som leder. Samlingen ble gitt av Royal Society of Arts og overskuddslageret til The Great Exhibition. I begynnelsen inngått det i South Kensington Museum sammen med Victoria and Albert Museum, men det ble skilt ut som Museum of Patents i 1858 og Patent Office Museum i 1863. I 1865 fikk den vitenskapelige og teknologiske samlingen sitt nåværende navn, mens kunstsamlingen ble overlatt til Victoria and Albert. Patent Office Museum fortsatte som en egen enhet til 1909, da det ble innlemmet i Science Museum.

Museet har mer enn 300 000 gjenstander i samlingen, med flere berømte utstillingsobjekter som Stephensons The Rocket, Puffing Billy, den første jetmotoren, en rekonstruksjon av Francis Crick og James Watsons modell av DNA, noen av de eldste bevarte dampmaskinene, et fungerende eksemplar av Charles Babbages Difference engine og den første prototypen på titusenårsklokken Clock of the Long Now. Det er flere hundre interaktive utstillingsobjekter, og en IMAX 3D-kino, samt Henry Wellcomes medisinhistoriske samling.

I tillegg til museumsdriften er Science Museum en internasjonalt anerkjent forskningsinstitusjon. Biblioteket var inntil 1960-årene Storbritannias nasjonalbibliotek for naturvitenskap, medisin og teknologi. Det drives sammen med Imperial College Londons bibliotek.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ 2 989 000 (2012): «Visits made in 2012 to Visitor Attractions in Membership with ALVA». Association of Leading Visitor Attractions.
  2. ^ «Science Museum Group - About us» Arkivert 30. januar 2016 hos Wayback Machine., Science Museum Group
  3. ^ «Manchester's MOSI and London's Science Museum to merge». BBC News. 2. desember 2011.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]