Samuel Guo Chuanzhen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Samuel Guo Chuanzhen O.F.M. (født 14. april 1918 i Kina, død 6. november 2012) er katolsk hjelpebiskop i Jinan i provinsen Shandong i Folkerepublikken Kina.

Han ble bispeviet i Jinan til hjelpebiskop i Jinan den 24. april 1988 med biskop Joseph Zong Huaide som hovedkonsekrator. Han var en av fem som ble bispeviet i denne regjeringsgodkjente seremonien; de andre var James Zhao Ziping (også hjelpebiskop i Jinan), Joseph Ma Xuesheng (Zhoucun), Joseph Sun Zhibin (Yidu) og Paulus Han Xirang O.F.M. (Qinghai).

Biskopene Zhao og Guo ble de eneste biskoper som i «den åpne kirke» så langt var blitt ordinert som hjelpebiskoper for samme bispedømmet. Dette skyldtes at den ordinarie biskop, Zong Huaide, i praksis ikke kunne styre bispedømmet idet han bodde i Beijing som leder for to av de regjeringsnære organisasjoner for den katolske kirke; den kinesiske patriotiske katolske forening og de «patriotiske» katolikkers bispekonferanse.

Biskopen ble rektor for presteseminaret i Jinan. Han var blitt bispeviet uten pavelig mandat, men innhentet senere pavens approbasjon for sitt embede.