James Zhao Ziping

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
James Zhao Ziping
Født1912Rediger på Wikidata
Død18. mai 2008Rediger på Wikidata

James Zhao Ziping (født 1912 i Manzhong 50 km sør for Jinan i Shandong i Kina , død 18. mai 2008 i Jinan) var katolsk biskop av Jinan i provinsen Shandong i Folkerepublikken Kina.

Han begynte på Jinans juniorseminar i 1923, og ble presteviet i 1937, omtrent ved utbruddet av den andre sino-japanske krig som rammet hjemprovinsen hardt. Zhao hadde deler av sine studier fra det katolske Fu Jen-universitetet i Beijing.

Fader Zhao virket på landsbygden utenfor Jinan til han ble arrestert under religionsforfølgelsene i 1950-årene. Han ble fengslet og så sendt til en reform ved arbeid-leir i Manzhuang der han røktet krøtter.

Sent i 1970-årene ble det mulig for ham å kombinere straffeareidet med sjelesørgerisk innsats. Tidlig i 1980-årene ble han helt løslatt.

Han ble bispeviet i Jinan til hjelpebiskop i Jinan den 24. april 1988 med biskop Joseph Zong Huaide som hovedkonsekrator. Han var en av fem som ble bispeviet i denne regjeringsgodkjente seremonien; de andre var Samuel Guo Chuanzhen (også hjelpebiskop i Jinan), Joseph Ma Xuesheng (Zhoucun), Joseph Sun Zhibin (Yidu) og Paulus Han Xirang (Qinghai).

Biskopene Zhao og Guo ble de eneste biskoper som i «den åpne kirke» så langt var blitt ordinert som hjelpebiskoper for samme bispedømmet. Dette skyldtes at den ordinarie biskop, Zong Huaide, i praksis ikke kunne styre bispedømmet idet han bodde i Beijing som leder for to av de regjeringsnære organisasjoner for den katolske kirke; den kinesiske patriotiske katolske forening og de «patriotiske» katolikkers bispekonferanse.

Biskopen ble viserektor for presteseminaret i Jinan, og var involvert i dets flytting til større lokaliteter senere i 1980-årene. Han engasjerte seg også i eiendomstvister for at tidligere konfiskerte kirkelige eiendommer skulle returneres.

Han var blitt bispeviet uten pavelig mandat, men innhentet senere pavens approbasjon for sitt embede.

Den 29. april 2004 ordinerte han i en alder av 92 år en relativt ung prest til koadjutorbiskop av Jinan, biskop Joseph Zhang Xianwang.