Joseph Sun Zhibin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Joseph Sun Zhibin
Født4. apr. 1911Rediger på Wikidata
Død23. okt. 2008Rediger på Wikidata (97 år)
BeskjeftigelseKatolsk prest (1939–), katolsk biskop (1988–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Biskop (1988–) Rediger på Wikidata
NasjonalitetKina

Joseph Sun Zhibin (født 4. april 1911 i Linqu i Shandong i Kina, død 28. oktober 2008) var katolsk biskop i bispedømmet Yidu (Qingzhou) i provinsen Shandong i Folkerepublikken Kina.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Prest[rediger | rediger kilde]

Han begynte på juniorseminar i 1923 og ble presteviet i 1939.

I 1953 ble han arrestert og fengslet for fire år for sin katolske tro.[trenger referanse] Han ble fengslet igjen under kulturrevolusjonen (1966–1976) og sendt til reform gjennom arbeid ved en fabrikk for lærvarer.[trenger referanse] Etter løslatelsen i 1980 kunne han vende tilbake til Yidu og engasjere seg i sjelesorgen.

Biskop[rediger | rediger kilde]

Den 24. april 1988 ble han en av fem «selvnominerte og selvordinerte» nye biskoper i Shandong, uten pavelig mandat. De ble ordinert av biskop Joseph Zong Huaide. De andre fire var Samuel Guo Chuanzhen og James Zhao Ziping (hjelpebiskoper av Jinan), Joseph Ma Xuesheng (hjelpebiskop av Zhoucun) og Paul Han Xirang (Qingdao).

Senere ble hans bispeembede legitimert av Vatikanet.

I 1993 var han med på å bispevie steylerpresten Thomas Zhao Fengwu til biskop av Yanzhou.

I Kina regnes Yidu, senere navn Qingzhou, som bispedømme, men Vatikanets bispedømmeoversikt over kirkelige jurisdiksjoner oppgir det som et apostolisk prefektur.[trenger referanse] Etter kulturrevolusjonen lå det helt nede, og det er dekkende å si at biskop Sun bygde det opp igjen så å si fra bunnen, med store vanskeligheter og svært liten støtte utenfra.[trenger referanse]

Biskop Sun døde i en alder av 97 år, og var da antakelig den eldste katolske biskop i Kina. Også myndighetsrepwesentanter overbar requiemmessen.[1]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ „China: Ältester Bischof gestorben“, Radio Vatikan, 10. november 2008
  2. ^ aunzb, lest 24. november 2021