Rutine for ukjent planet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rutine for ukjent planet
Manus Bing & Bringsværd
Sjanger Science fiction, fabelprosa
Prod.landNorge
Utgivelsesår1978
Episoder1
Totallengde30 min.
Språk NorskRediger på Wikidata
Regissør Aasmund Flo
Musikk Gunnar SønstevoldRediger på Wikidata
Produsert av NRK
Periode29. april 1978
Skuespillere
Medvirkende

Rutine for ukjent planet er et norsk enkeltstående science fiction-hørespill som gikk på NRK Radio i 1978. Stykket handler om stjerneskipet Marco Polo som sendes ut i verdensrommet for å finne et annet stjerneskip som ble sendt mot en ukjent planet for 300 år siden. Manuset er skrevet av Jon Bing og Tor Åge Bringsværd. Hørespillet ble etterfulgt av Rutine for Nemesis (også i 1978).[1]

Stykket ble første gang sendt 29. april 1978.

Historien[rediger | rediger kilde]

Stjerneskipet Marco Polo (med besetningen Gaia, Akeron og Jason) blir sendt for å undersøke hvor det ble av stjerneskipet Vasco Da Gama som forsvant i planetsystemet NGC 1099 flere hundre år tidligere. Det siste budskapet som ble mottatt fra skipets sentrale datamaskin var: «Mannskapet borte, årsaken ukjent». Marco Polo lander på planeten NGC 1099/4 og oppdager at planeten er bebodd. Skapningene der er humanoide, men mye høyere og blekere enn mennesker på jorden.

Besetningen finner etter en stund skipet Vasco Da Gama og greier å få liv i datamaskinen ombord. Det viser seg imidlertid at den er blitt mer eller mindre «senil» og den kan ikke fortelle dem noe de ikke vet fra før av. Besetningen døper planeten «Cathay» og lærer snart å snakke med «cathayerne».

Det viser seg snart at disse, til tross for sitt menneskelignende utseende, har en kultur som skiller seg sterkt fra det besetningen oppfatter som typisk menneskelig. De har for eksempel ingen klare skiller mellom fortid og fremtid. De skifter navn etter omstendighetene og vil helst si alt i presens. Når en cathayer vil snakke om en som er død sier han for eksempel: «En jeg husker / en som ikke er her». Når Gaia snakker med en innfødt og spør hva han heter så svarer han: «Jeg heter jeg, Gaia, her». Hvis for eksempel Akeron slutter seg til samtalen vil han svare at han heter «Jeg, Gaia, Akeron her». Som cathayeren sier: «Hvordan kan du hete det samme hele livet? Da er du som en hummer som aldri skifter skall. Hummeren skifter skall».

Cathayerne har ingen skrift. Hver gang et dikt eller en sang fremføres, er det for første gang. De tegner vakre bilder på sandstranden som snart fjernes av havet. Vakre treskupturer spikkes og kastes så på bålet som brensel. Det som finnes av muntlige overleveringer, gis en ny språkdrakt hver gang de fremføres.

Det viser seg snart at besetningen finner cathayernes kultur skremmende, sløvende og farlig. Datamaskinen ombord deler ikke denne oppfatningen. Gaia spør maskinen: «Hvor ville menneskene vært med en slik innstilling?» Maskinen: «Stenalderen. Gaia: «Akkurat. Og hvem ønsker det?» Maskinen: «Det er et spørsmål jeg ikke er programmert for

Etter at besetningen har vært på Cathay en lengre tid har de ikke klart å finne frem til en tilfredsstillende forklaring på hvor mannskapet på Vasco Da Gama har blitt av. Besetningen fremholder at de antagelig har blitt «smittet» av befolkningen på Cathay og rett og slett har blitt cathayere. Maskinen finner ikke denne forklaringen god nok og nedlegger veto når besetningen ønsker å dra fra planeten, noe den har rett til i henhold til skipsvedtektene.

Mannskapet og maskinen sender sin rapport til Hovedkontroll Jord, den avsluttes med at kommandøren ombord, Jason, ber Hovedkontroll Jord om tillatelse til å forlate Cathay. Besetningen går deretter i dvale for å avvente svaret fra Hovedkontroll Jord.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Rutine for ukjent planet». NRK Radio. Besøkt 31. desember 2018. [død lenke]